Nemocnice ve Frýdku-Místku ve spolupráci s organizací ADRA hledá dobrovolníky na oddělení následné péče

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

28. 1. 2015

Nemocnice spolupracuje s dobrovolníky ADRA od roku 2010, a to na dětském oddělení, kam dochází dobrovolníci od pondělí do neděle. Před půl rokem vznikla myšlenka zprostředkovat dobrovolné společníky také pro geriatrické pacienty hospitalizované na oddělení následné péče, kteří se vyrovnávají s následky zdravotních obtíží déle. Přáním zdravotníků je, aby se geriatrickým pacientům dostalo během jejích léčby pozornosti dobrovolných společníků a zkrátil se jim tak čas, než odejdou zpět do domácího prostředí nebo k další rehabilitaci.

“Frýdecko-místecká nemocnice disponuje v rámci oddělení následné péče 32 lůžky, kam jsou překládáni pacienti hospitalizovaní dříve na jiných odděleních nemocnice,“ uvedla Mgr. Jarmila Dostálová, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči.

„Na oddělení se tak léčí především pacienti po zlomeninách krčku stehenní kosti, páteře, pacienti po amputacích, po cévních mozkových příhodách. Délka jejich hospitalizace se pohybuje od jednoho týdne do tří měsíců. Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhé období strávené v limitujících nemocničních prostorech, je naším cílem zpříjemnit pacientům pobyt prostřednictvím proškolených dobrovolníků,“ dodala náměstkyně Dostálová.

K dobrovolnické činnosti se může přihlásit kdokoliv starší 18 let, kdo rád pomáhá, je komunikativní a najde si 1-2 hodiny týdně pro návštěvu v nemocnici, a to v dopoledních či odpoledních hodinách. Během návštěvy může oslovit jednoho nebo i více pacientů. Smyslem je si s hospitalizovanými popovídat, něco přečíst nebo zahrát karty. V jiném případě potěší otření zpoceného čela, podání nápoje a vyslechnutí, oč  si pacient například dělá starosti.  Podmínkou k zahájení činnosti je doložení čistého výpisu z rejstříku trestů, doporučení od praktického lékaře a absolvování vstupního školení.

Zájemcům o tuto činnost doporučujeme absolvovat vstupní pohovor s koordinátorkou dobrovolníků Lenkou Hájkovou ve středy 28.1., 4.2., 11.2. (14,00-18,00). Během pohovorů jim bude vysvětlena detailněji náplň činnosti dobrovolníků, zároveň se zájemci dozví informace o vstupním školení, které proběhne 17. února v jídelně nemocnice v čase 16,00 – 19:00.

Zpracovala: Lenka Hájková, DC ADRA

 

Kontakt pro zájemce o dobrovolnictví, DC ADRA

Bc. Lenka Hájková

zástupce vedoucího a koordinátorka dobrovolníků

734693785

lenka.hajkova@adra.cz

 

Kontakt za Nemocnici Frýdek-Místek

Ing. Jolana Filipová

manažer marketingu a tisková mluvčí

739 542 982

jolana.filipova@nemfm.cz