MĚSTO ŠETŘÍ: nakupuje levnější energii a snižuje její spotřebu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

2. 3. 2015

Město šetří na energiích již od roku 2010, kdy poprvé nakoupilo elektřinu a plyn formou elektronické aukce a ušetřilo téměř 5 miliónů korun. Od té doby se městu daří využívat stále výhodnější nabídky a šetřit další miliony korun.

V roce 2013 jsme nakoupili na Českomoravské komoditní burze Kladno plyn a elektřinu hned na dva roky, tedy do konce letošního roku. Úspory by měly činit i při zohlednění vyšších cen plynu 3,8 milionů korun. V tomto trendu hodláme pokračovat. Letos opět chystáme zopakovat nákup plynu a elektřiny formou elektronické aukce, a to opět na dva roky, tedy až do konce roku 2017,“ upřesnil náměstek primátora Karel Deutscher.

K úsporám nákladů přispívají také technické služby, které jdou s dobou a neustále hledají nové možnosti snížení nákladů za provoz veřejného osvětlení. „V současné době sledujeme trendy ve vývoji LED diodové technologie a ve zkušebních provozech testujeme několik typů LED diodových svítidel. Ty nejlepší z nich postupně nahradí svítidla s prošlou životností,“ uvedl předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut.

Další finanční úspory vyplývají z propracovaného systému pravidelné údržby a postupné obnovy zařízení veřejného osvětlení. Důsledným dodržováním údržbových prací se výrazně prodlužuje životnost jednotlivých prvků soustavy veřejného osvětlení (stožáry, svítidla, rozvaděče, svorkovnice, kabelová vedení) a zároveň se snižuje poruchovost celé této soustavy. Postupná obnova vysloužilého veřejného osvětlení snižuje městu vysoké investice na rekonstrukci velkých celků, které by při zanedbání údržby byly nutné. Jediné větší investice v oblasti veřejného osvětlení souvisí s revitalizací sídliště Slezská, kde z důvodu změny parkovacích ploch dochází k přesunutí stožárů veřejného osvětlení.

Technické služby svým dlouhodobým a zodpovědným přístupem k systému veřejného osvětlení vybudovaly ve městě jednu z nejúspornějších soustav v celé České republice. Dokazuje to i skutečnost, že v roce 1981 byl průměrný příkon na jeden světelný bod 185 W, zatímco v dnešní době je to 106 W.