Výstava děl Ladislava Dryáka

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

6. 3. 2015

Výtvarník Ladislav Dryák, žijící v německém Düsseldorfu, se do povědomí frýdecko-místecké veřejnosti zapsal zejména jako autor sochy Evropy umístěné v roce 2002 před kinem Petra Bezruče. Socha bohužel neušla pozornosti vandalů a trpěla také povětrnostními vlivy. Po dohodě s autorem se proto v květnu 2009 vrátila  do Německa.

Ladislav Dryák je rodák z Dolního Sklenova (nar. 12. 7. 1930), malíř, sochař a grafik umělecky spjatý s naším regionem. S výtvarnými technikami seznamoval v letech 1945-1949 v umělecko-průmyslové dílně Aloise Drobného v Místku. Poválečné ideály spojené se svobodou a demokracií se Ladislavu Dryákovi po válce rozplynuly a překážky, které mu byly kladeny do cesty vyústily v roce 1969 v rozhodnutí odejít z republiky. V Německu se dodnes naplno věnuje výtvarné činnosti, v níž se stává uznávanou osobností a nositelem řady prestižních ocenění.

Výstava Cesty Ladislava Dryáka vznikla z iniciativy přátel, které má také mezi zaměstnanci Magistrátu města Frýdek-Místek. Je symbolickým návratem výtvarníka do rodného kraje, o němž léta snil.