Město neudělí výjimky pro hazard

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

30. 3. 2015

Neudělit výjimku z vyhlášky a neumožnit ani omezený hazard ve městě podpořilo 35 ze 40 přítomných zastupitelů. Stopka hazardu byla vystavena napříč politickým spektrem. Výsledek hlasování potvrdil mimo jiné to, že hazardní lobby je nepřípustné,“ řekl náměstek primátora Jiří Kajzar.

Ve městě jsou nyní pouze herny a kasína povolené ministerstvem financí. Provozovány jsou ale v rozporu s městskou vyhláškou. Vedení města vyvíjí tlak na ministerstvo financí, aby povolení zrušilo. Začátkem roku bylo ve městě podle údajů ministerstva financí 399 platných povolení na provozování videoterminálů (automatů) v hernách, ale také například rulety, karetních her nebo kostek v kasínech.  Ministerstvo financí již zahájilo 19 správních řízení o zrušení povolení k provozování sázkových her na území města.

Provozovatelé kasín využívají zákonem daných možností, jak správní řízení protahovat a rozhodnutí ministerstva co nejvíce oddálit. Podávají požadavky na prodloužení lhůty k podání vyjádření se k podkladům pro rozhodnutí, které musí být podáno do 21 dnů od doručení oznámení o zahájení řízení. Ministerstvo má dalších 30 až 60 dnů na vydání rozhodnutí o zrušení. Provozovatelé mohou dále reagovat a proti rozhodnutí o zrušení povolení podat rozklad, o kterém do 30 dnů ode dne předložení spisu, u zvlášť složitých případů do 60 dnů, rozhoduje ministr financí. Rozklad má odkladný účinek, to znamená, že do doby než ministr s konečnou platností rozhodne o zrušení povolení, můžou majitelé herny a kasína provozovat. Proti rozhodnutí ministra mohou následně provozovatelé hazardu podat správní žalobu k soudu. V době jejího projednávání už ale nemohou herny a kasína provozovat, musí respektovat právní moc vydaných rozhodnutí o zrušení povolení, ledaže by soud rozhodl na návrh provozovatele o odkladném účinku žaloby, pak by mohli v hazardu pokračovat.

Město v minulých dnech provedlo kontrolu heren a kasín. Zaměřena byla na to, zda v nich nejsou provozovány „automaty“, které v minulosti povolovalo město a jejichž povolení vypršelo v roce 2012. Kontrolu provedli městští strážníci s pozitivním výsledkem, ve městě není provozován jediný automat, který v minulosti povoloval magistrát. Poté, co budou městu ministerstvem financí doručena rozhodnutí o zrušení povolení na provoz videoloterijních terminálů i živé hry, budou strážníci kontrolovat dodržení rozhodnutí. Za nedodržení bude možné uložit ve správním řízení pokutu až do výše 30 tisíc korun.

V loňském roce obdrželo město z hazardu 39 milionů korun.S miliony z hazardu by se městu jistě dýchalo lépe, ale v konečném účtování zohledňující veškeré dopady hráčských vášní včetně páchané kriminality, město jistě ztratné nebude,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher a ve stejném duchu se v městském zpravodaji na toto téma vyjádřili zástupci všech politických klubů zastupitelstva.