Děti oslaví Den Země a vyberou jméno pro pomalovaný autobus

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

21. 4. 2015

„Oslavy Dne Země se uskuteční ve čtvrtek 23. dubna od 9 do 14 hodin v areálu Sokolík, na okraji parku Bedřicha Smetany poblíž řeky Ostravice. Návštěvníkům se zde budou prezentovat organizace, které se zabývají sběrem a tříděním odpadů a připraven bude i zábavný doprovodný program plný her a soutěží o malé dárečky,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Jaroslav Zezula.

Frýdecká skládka zaměří pozornost na sběr a třídění odpadů, zejména skla, papíru a plastů. Přírodovědné soutěže budou probíhat u stánku Muzea Beskyd FrýdekMístek. Zážitkové aktivity a zajímavé informace o recyklaci bavlněného oblečení zajistí Dobrovolnické centrum ADRA. Český hydrometeorologický ústav představí mobilní meteorologickou stanici a také pokusy, které přiblíží vznik některých atmosférických jevů.

Zajímavá bude edukativní show, kterou připravilo Výzkumné energetické centrum Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava – „Smokeman zasahuje“. Nabídne praktické ukázky, jak a čím správně topit, aby byl kouř z komínů co nejméně škodlivý a co rozhodně do domácích spalovacích kotlů nepatří. K praktickým ukázkám poslouží pojízdná kotelna. Pro děti bude připravena řada zajímavých úkolů.

V rámci Dne Země budeme také sbírat návrhy na pojmenování nového zeleného autobusu s pohonem na zemní plyn, který v minulých dnech pomalovaly děti. Autobus bude od rána přistaven v areálu Sokolík. Na karoserii jsou stále volná místa k malování, takže děti ještě dostanou možnost ho dovyzdobit. Speciální fixy budou k dispozici, stejně jako krabice, do které lze vhodit návrh na jméno pro autobus. Vítězné jméno vybereme společně s dopravcem ČSAD Frýdek-Místek, který letos pořídil deset nových ekologických autobusů, a následně jej necháme na autobus namalovat. Autory vítězného jména odměníme drobnou pozorností.

Akci pořádá statutární město Frýdek-Místek ve spolupráci s výše jmenovanými organizacemi. Je financována z rozpočtu statutárního města Frýdek-Místek a také Moravskoslezského kraje v rámci dotačního programu na Podporu aktivit v oblasti udržitelného rozvoje pro rok 2015.