Slavnostní ocenění žáků a studentů

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

24. 4. 2015

V úvodu slavnostního setkání zahrála na housle oceněná žákyně Základní umělecké školy Frýdek-Místek Leona Nguyenová, kterou na kytaru doprovodil pan učitel Jiří Hajdušek. Společně zahráli od Beatles Yesterday a od Dmitrije Šostakoviče The Second Waltz.
Nicole Moravcová z 9. třídy reprezentuje Základní školu národního umělce Petra Bezruče v pěveckých a recitačních soutěžích. Od 6. třídy se zúčastňuje okresních recitačních přehlídek. Zvítězila v krajském kole pěvecké soutěže organizované ZUŠ v Ostravě a postoupila do celorepublikového kola. V pěveckých soutěžích Talent 2013 a Talent 2014 patřila k nejlepším v první desítce zpěváků.
Ředitelství Základní školy a mateřské školy F-M, Jana Čapka 2555, nominovalo žákyni 9. ročníku Martinu Lesákovou, která si zaslouží ocenění za reprezentaci školy ve vědomostních soutěžích z dějepisu, matematiky a zeměpisu. Dvakrát se stala úspěšnou řešitelkou okresního kola dějepisné olympiády. V letošním školním roce příkladně reprezentovala školu v soutěži Paragrafiáda pořádané Gymnáziem a SOŠ Frýdek Místek. V rámci patronátu se obětavě věnuje dětem z mateřské školy a též prvňáčkům.
Z téže školy je Nguyen Huu Hung, žák 7. ročníku, který se účastní vědomostních soutěží, zvláště z matematiky, biologie a zeměpisu. V letošním školním roce se stal úspěšným řešitelem zeměpisné olympiády v okresním i v krajském kole. Hung je kamarádský, ochotný a se studijními předpoklady, které jistě uplatní v dalším studiu.
Ondřej Skrla patří k nejlepším žákům Základní školy Frýdek-Místek, Komenského 402. Pravidelně se účastní vědomostních a jazykových soutěží. Největšího úspěchu dosáhl v letošním školním roce v jazykové soutěži v anglickém jazyce. Stal se postupně vítězem okresního a krajského kola této soutěže, v květnu bude reprezentovat Frýdek-Místek a svou školu v celostátním kole v Praze. Pro své organizační schopnosti a komunikativnost se stal vůdčí osobností projektu Edison, který už potřetí proběhne také ve škole na ul. Komenského. Projekt je zaměřen na pobyt zahraničních studentů z celého světa v českých školách. Ondřej hraje na několik hudebních nástrojů a kromě počítačových her rád čte česky i anglicky psanou literaturu.
Ředitelství Základní školy a mateřské školy F-M, El. Krásnohorské 2254, doporučilo ocenit Martinu Kaňokovou. Martina je aktivní, tvůrčí a svědomitá žákyně 7. ročníku, která školu reprezentuje v matematických olympiádách, přírodovědných, ale i sportovních soutěžích.
Jiří Fojtík je žákem 9. třídy ZŠ F-M, 1. máje 1700. Jirka má rád přírodu, o čemž svědčí i jeho pravidelná účast v zahrádkářské soutěži nebo v přírodovědné soutěži Klokan. V loňském školním roce školu úspěšně reprezentoval v biologické olympiádě, letos v okresním kole zeměpisné a chemické olympiády, rovněž v krajském kole fyzikální olympiády. Výborných výsledků dosahuje ve všech předmětech. Je členem školního turistického kroužku.
Základní škola F-M, Československé armády 570, nominovala k ocenění dva žáky. David Vojáček vyniká zájmem především o exaktní obory. Vloni vyhrál okresní kolo matematické olympiády kategorie Z8, byl úspěšným řešitelem krajského kola Z9, dále vyhrál okresní kolo Pythagoriády a fyzikální olympiády a byl úspěšným řešitelem fyzikální olympiády v krajském kole. Letos zatím vyhrál okresní kolo matematické olympiády kategorie Z9. Slavnostního setkání se však ze zdravotních důvodů nezúčastnil.
Benjamín Petržela v loňském školním roce obsadil druhé místo v okresním kole matematické olympiády kategorie Z8 a fyzikální olympiády. Letos se stal absolutním vítězem soutěže Zlatá cihla a v okresním kole matematické olympiády pro 9. ročník byl druhý. Úspěšně se zúčastnil okresního kola chemické olympiády i olympiády v českém jazyce.
Základní škola F-M, Jiřího z Poděbrad 3109, navrhla k ocenění dvě členky TJ Válcovny plechu Frýdek-Místek, které se intenzivně věnují sportovní gymnastice a příbuzným sportům – pódiovým skladbám a teamgymu. V nich se účastnily nejvyšších soutěží.
Hana Filipová je od 7. třídy členkou sportovního družstva, které za tu dobu získalo tituly Mistr ČR ve sportovní gymnastice, Mistr ČR a třikrát obsadilo 2. místo a jednou 3. místo na MČR v teamgymu. V pódiových skladbách se svým družstvem vybojovala mistrovský titul a jednou její družstvo získalo 3. místo na MČR. Hanka opakovaně získala prvenství v krajské soutěži ve šplhu. I v oblasti vzdělávací činnosti prokazuje výborné výsledky.
Jolana Jašúrková je od 3. ročníku členkou družstva, které získalo tři tituly Mistr ČR ve sportovní gymnastice, dva tituly Mistr ČR a čtyřikrát obsadilo 2. místo a dvakrát 3. místo na MČR v teamgymu. V pódiových skladbách se svým družstvem Jolana vybojovala čtyřikrát mistrovský titul, dvakrát 2. místo a jednou 3. místo na MČR. Opakovaně byla úspěšná v krajské soutěži ve šplhu a jako členka atletického družstva školu reprezentovala v krajských kolech atletických soutěží Asociace školních sportovních klubů. Má také výborné studijní výsledky.
Základní škola a mateřská škola Lískovec nominovala Jana Matějku, žáka 9. ročníku, jemuž patří opakovaně přední místa v okresních kolech matematické a fyzikální olympiády, do krajského kola postoupil v logické olympiádě. Ve škol. roce 2013/2014 vybojoval 2. místo v republikovém finále elektrotechnické olympiády. V okresním kole chemické olympiády se také stal úspěšným řešitelem, když obsadil 5. místo. Honza se svým přístupem a prací těší přirozenému respektu a uznání svých spolužáků i učitelů.
Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, tř. T. G. Masaryka 451, Frýdek-Místek, navrhla k ocenění Natálii Pekárkovou, žákyni 3. ročníku učebního oboru kadeřník. Učitelé hodnotí její zodpovědný přístup k plnění úkolů v teoretické části vyučování i v odborném výcviku. Má zájem o další vzdělávání v oblasti účesové tvorby a pravidelně se účastní všech druhů soutěží pořádaných asociacemi pro střední školy. V posledním období se úspěšně zúčastnila mezinárodní soutěže Kalibr cup 2015 v Lanškrouně, kde získala 2. místo, v celostátní soutěži Harmonie v Českých Budějovicích obsadila 6. místo. Zvítězila v Praze v soutěži World of Beauty.
Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Pionýrů 2069, Frýdek-Místek, doporučila k ocenění Pavla Masára, žáka oboru truhlář. Pavel dosahuje velmi dobrých studijních i pracovních výsledků, kdy jej učitelé odborné výchovy hodnotí jako velmi aktivního a zodpovědného žáka, jenž přispívá k dobrému chodu činností na pracovišti. Pavel je výraznou osobností aktivně se podílející na aktivitách třídy. Jeho jednání je příkladné.
PrimMat-Soukromá střední škola podnikatelská, s. r. o., Československé armády 482, Frýdek-Místek, nominovala studentku Markétu Bednárkovou. Markéta je studentkou 3. ročníku, pod jejímž vedením vybojoval studentský soutěžní tým přední umístění v odborných soutěžích s mezinárodní účastí. Vloni obsadil 1. místo za profesionální propagaci studentské firmy v soutěži Intersalon 2014. Letos v konkurenci 41 studentských firem z ČR a zahraničí na Ostravském veletrhu fiktivních firem 2015 obsadila studentská firma Primissimo, s. r. o., pod vedením Markéty Bednárkové vynikající 2. místo a současně se stala nejúspěšnější studentskou firmou z České republiky. Markéta se stala vzorem a uznávanou osobností mezi spolužáky.
Ředitelství Střední průmyslové školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Frýdek-Místek doporučilo k ocenění studenta 4. ročníku oboru strojírenství Štěpána Turoně. Štěpán v tomto školním roce vyhrál mezinárodní soutěž Autodesk Academia Design 2015 pořádanou v Plzni v konstruování ve 3D. Soutěže se zúčastnilo více než 25 technických škol z České republiky a Slovenska. S projektem Tříkolka se zúčastnil se svým týmem soutěže SOČ a postoupil zatím do okresního kola. Po dobu studia se aktivně účastní technických projektů a soutěží, jako je např. přehlídka prací Strojař roku podporovaná Národním strojírenským klastrem. Štěpán své zkušenosti ochotně předává spolužákům a motivuje je k lepším studijním výsledkům a k zájmu o techniku.
Gymnázium Petra Bezruče Frýdek-Místek reprezentuje nadaná studentka 4. ročníku Anna Kačmaříková. Na poli dějepisu a španělštiny je úspěšným reprezentantem Moravskoslezského kraje. V dějepisné olympiádě získala 1. místo v okrese a patří mezi úspěšné řešitele v kraji. V konverzační soutěži ve španělském jazyce zvítězila již ve školním roce 2012/2013 v krajském kole v kategorii SŠ I a zvítězila i v silné konkurenci v celostátním kole. V tomto školním roce získala opět 1. místo v kraji, tentokrát v kategorii vyšší SŠ II. Jelikož Anička studuje španělštinu teprve tři a půl roku, patřila v dané kategorii k nejmladším účastníkům a poměřila síly i se studenty, kteří se španělštině věnují šestým rokem. Na základě tohoto úspěchu se nyní připravuje na celostátní kolo, které proběhne v měsíci květnu.
Ředitelství Gymnázia a SOŠ, Frýdek-Místek, Cihelní 410, navrhlo k ocenění Jana Šebestu, studenta 2. ročníku, který již vloni úspěšně bodoval v zeměpisné olympiádě. Letos v březnu vyhrál krajské kolo a postoupil do celostátního finále konaného v Praze. Je též účastníkem soutěže Klokan – přírodovědného i matematického.
Základní uměleckou školu Frýdek-Místek reprezentuje vynikající houslistka ze třídy pana učitele Jiřího Hajduška Leona Nguyenová. Vloni obsadila 2. místo v soutěži mladých houslistů a letos byla přijata ke studiu na Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. Kromě sólové hry je primáškou cimbálové muziky Slavík a první hráčkou školního smyčcového orchestru.