Revitalizace sídliště Slezská si vynutí uzavírku části frekventované komunikace

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

26. 6. 2015

 „Technicky nejnáročnější část revitalizace sídliště jeho obyvatele teprve čeká. Od 1. července do 18. srpna bude uzavřena část ulice Novodvorská, a to v úseku od křížení s ulicí J. Čapka po křížení s ulicí Dr. M. Tyrše, přičemž odbočka do této ulice bude průjezdná. Současná obousměrná komunikace bude rozdělena na dva jednosměrné pruhy s parkovacím pruhem uprostřed,“ přiblížil stavební úpravy náměstek primátora Karel Deutscher s tím, že v daném úseku již dochází k rekonstrukci chodníků a rozšíření komunikace, na které následně vznikne střední parkovací pás doplňující stávající kolmé parkování po stranách komunikace. Dokončena budou také parkovací stání před obytnými domy č. p. 3072-3076, 3097 a 3065-3071 a následně bude položen nový asfaltový koberec v obou směrech podél středového parkoviště.

Do konce srpna se bude pracovat také v lokalitě ulice Pekařská, kde dochází k předláždění chodníků a vytváření nových parkovacích zálivů, a v okolí Potravin ENAPO, kde vznikají nové chodníky a budou upraveny zelené plochy.

Žádáme obyvatele sídliště o trpělivost a ohleduplnost. Dopravní omezení a práce spojené se zvýšeným hlukem i prašností budou ukončeny v srpnu. Věříme, že revitalizace přispěje ke zpříjemnění prostředí tohoto nejlidnatějšího sídliště ve městě a zvýšení komfortu bydlení v této lokalitě.

Náklady na 3. etapu revitalizace sídliště Slezská činí 50,8 milionu korun. Téměř 43 milionů z této částky získá město zpět formou dotace z prostředků Evropské unie, z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

 Pozn.:

Modernizace sídliště začala v roce 2012. Upraveny byly místní parky, vznikla zde desítka nových dětských a sportovních hřišť i prostor s unikátním jevištěm ve tvaru kobry, které je v České republice jedinečné. Přibyla téměř stovka parkovacích míst i zcela nová příjezdová komunikace v blízkosti křižovatky ulic Slezská a Staroměstská, která výrazně napomáhá plynulosti provozu uvnitř sídliště, a dobudována byla také půlkilometrová cyklostezka vedoucí středem sídliště po ulici Novodvorská. Součástí byla také úprava zeleně, vybudování nového veřejného osvětlení a doplnění městského mobiliáře. V minulých letech již rekonstrukce sídliště Slezská spolykala přes 32 milionů korun, z toho 27,6 milionu korun bylo hrazeno z evropských dotací.