Město se uklízí také o víkendu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

2. 7. 2015

Na úklid jsme přijali v rámci veřejně prospěšných prací celkem osm lidí. Rozděleni jsou do čtyř skupin, tak aby v jednu dobu byla uklizena co největší část území města,“ řekl předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut.

Od prvního červencového víkendu bude jedna dvojice uklízet odpadky z frýdeckého náměstí, Těšínské ulice a chodníků kolem stadionu, dále z třídy T. G. Masaryka, ale také Růžového pahorku, ulic Jiráskova a K Hájku, okolí Kulturního domu Frýdek, ulice Lískovecká a okolí školky. Druhá parta bude pravidelně pečovat o okolí OC Frýda a následně o ulici Na Poříčí, Na příkopě, Nádražní, autobusové stanoviště ve Frýdku, celé sídliště Slezská a oblast kolem supermarketu Billa. Třetí dvojice zaměstnanců bude dávat do pořádku ulici Pionýrů, Anenskou, Malý Koloredov, 8. pěšího pluku, náměstí Svobody, ulici Čs. armády, Marie Majerové, Jiřího Trnky, Vítězslava Nezvala, Foerstrova, Vrchlického a podchod u Tesca. Zbývající pracovníci budou uklízet bývalé autobusové stanoviště v Místku, ulici Frýdlantskou, Janáčkovu, točnu na Riviéře, ulici 28. října, náměstí Evropy, sídliště Bezručova.

Víkendové úklidy v době letních prázdnin město zahájilo již v loňském roce. Odezva od občanů byla velmi pozitivní, proto budou pokračovat i letos. Ovšem není to zadarmo. Celoroční úklid volně pohozených PET lahví, papírků, papírových krabic, rozbitých skleněných lahví a sklenic, nedopalků a podobně z ulic, ale také z prostranství veřejné zeleně a dětských hřišť stál loni přes jeden milion korun. Technické služby musí vynaložit dost práce na to, aby tato místa udržela čistá. Jen pro zajímavost, při jedné z loňských akcí, kdy technické služby jeden týden neuklízely prostranství na sídlišti Slezská, bylo nasbíráno 20 velkých igelitových pytlů odpadků, což je asi 300 kilo odpadu,“ řekl primátor Michal Pobucký s tím, že peníze za úklid po neukázněných občanech by se daly využít mnohem lépe, na zcela jiné účely.

Věříme, že tuto činnost nad rámec běžného úklidu města obyvatelé ocení a doufáme, že i oni se zachovají ohleduplně a odpadky budou vyhazovat do košů a popelnic k tomu určených. Všem by mělo záležet na tom, aby lidé, kteří Frýdek-Místek navštíví, opouštěli město s dobrým dojmem uklizeného a pěkně upraveného místa, do kterého se budou rádi vracet,“ uzavřel předseda představenstva Jaromír Kohut.