MINITENDRY JIŽ PODRUHÉ NA OSPODu

Archiv

MM F-M

26. 8. 2015

MINITENDRY JIŽ PODRUHÉ NA OSPODu
Orgán sociálně-právní ochrany dětí se již podruhé zapojil do projektu MPSV „Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny“, který zajišťuje prostřednictvím minitendrů služby pro rodiny s dětmi ve Frýdku-Místku.
Jde o dočasnou zakázku v konkrétní lokalitě, jejímž prostřednictvím se řeší neexistence důležité podpůrné služby konkrétním ohroženým rodinám pro potřeby orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Rodinám je zprostředkována nabídka služeb prostřednictvím dalších odborníků a tím se zkvalitňuje práce orgánu SPOD. 
Dodavatelem této služby pro OSPOD Frýdek-Místek je Slezská diakonie Český Těšín, sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi, která poskytuje terénní práci ve 35 rodinách v evidenci orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Pracovníci Slezské diakonie pomáhají rodičům např. v hledání volnočasových aktivit pro děti, včetně dostupného finančního zajištění, zaměřují se na školní prospěch a školní přípravu dětí do školy včetně zvyšování rodičovských kompetencí v oblasti školní přípravy dětí, doprovázejí rodiče na úřad práce a pomáhají jim vyřizovat dávky, na které mají nárok, pomáhají rozvíjet schopnosti rodičů v péči o malé děti, jsou psychickou podporou u rodičů pečující o autistické dítě či se snaží rodině pomáhat vyřešit nevyhovující bytovou situaci.   
Výhodou minitendrů je, že služba v relativně krátké době reaguje na potřebnost rodiny v evidenci OSPOD a je pro klienty bezplatná. Naopak nevýhodou je časové omezení realizace (duben – listopad 2015).
 

ODBOR SOCIÁLNÍ PÉČE