Chlebovice: Zastavte obalovnu!

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

6. 10. 2015

Občané vyslovovali obavy z toho, co by obalovna představovala – hluk, další dopravní zatížení, prašnost, zápach z asfaltu – a i když se radnice opakovaně rovněž vyslovuje proti této investici soukromého subjektu, lidé nedokážou pochopit, že není v moci města samotného stavbu zastavit.
„Město nemůže direktivně říct, že tady obalovna nebude, je to v gesci státní správy. Odbor životního prostředí se vyjadřoval záporně, město se přidalo k odvolání na krajský úřad. Nyní je vše na něm a čekáme na výsledky odvolání stejně jako vy. Jakmile budeme mít nějakou informaci, budeme s tím pracovat. Věřím, že to všechno dobře dopadne, za město děláme všechno, aby obalovna na tomto místě nevznikla,“ ujišťoval přítomné náměstek primátora Pavel Machala, ale lidé radnici upozorňovali, že v lokalitě už se čile dělají stavební úpravy, ačkoliv územní rozhodnutí nenabylo dosud právní moci. Situace byla natolik vyhrocená, že padla konkrétní jména chlebovických občanů, kteří mohli stavbě zabránit, ale souhlasem s ní upřednostnili vlastní profit.
Na setkání se dále probírala větší podpora sportovního areálu v Chlebovicích, za účasti města i firem z místní průmyslové zóny. Náměstek Machala také informoval, že město se v tomto volebním období zavázalo konečně vystavit tělocvičnu základní škole. „Chtěli jsme za farou, ale místní farníci toto řešení nedoporučili. Mrzí mě, že to nevyšlo, v úvahu teď připadá přístavba nad školkou, druhá varianta u sportovního areálu, ale děti by musely přecházet, což mi nepřipadá rozumné. Každopádně to chceme do konce volebního období nějak vyřešit s tím, že tělocvična by byla multifunkční objekt, kromě sportu i pro společenské a kulturní akce, který by bohatě využívali místní občané,“ nastínil Pavel Machala. Občané mu hned předkládali další varianty: přesunutí pomníku, místo obchodu Jednoty a další. Ke stejné aktivitě je pak vyzývali úředníci i předseda představenstva technických služeb Jaromír Kohut, protože na některé výtky se zpožděním půl roku neuměli reagovat. „Dávejte tipy na nefunkční dopravní značení, hlaste komunikační závady, konkrétní případy budeme řešit s jednotlivými správci komunikací. To se týká i údržby zeleně a dalších oblastí. Pokud informaci nemáme, nemůžeme s tím nic dělat. Pokud ji budeme mít, je naší povinností konat,“ vyzývali zástupci radnice.