KÁCENÍ STROMŮ NA SÍDLIŠTI KOLAŘÍKOVO

Archiv

MM F-M

8. 10. 2015

Všechny tyto podzemní inženýrské sítě mají v souladu s platnou legislativou stanovena ochranná pásma, ve kterých je zakázáno vysazovat trvalé porosty. V některých případech se vzrostlé stromy, vysazené před mnoha desítkami let často samotnými obyvateli výše jmenovaných ulic, nachází přímo nad vedením inženýrských sítí a výměnu dosluhujícího potrubí nebo kabelů nelze realizovat bez vykácení těchto stromů, neboť výkopové práce by vedly k rozsáhlému poškození kořenů stromů.

Pokud je k provedení rekonstrukcí inženýrských sítí nutné vydání územního souhlasu, vstupuje statutární město Frýdek-Místek jako vlastník pozemku a Magistrát města Frýdku-Místku, odbor životního prostředí a zemědělství, jako dotčený orgán ochrany přírody do jednání se správci sítí a snaží se dosáhnout změny trasy výkopů nebo použití bezvýkopových technologií v blízkosti kořenových systémů stromů tak, aby nedošlo k jejich poškozování nebo k nutnosti kácení stromů. V minulém roce se takto při schvalování projektové dokumentace k rekonstrukci vodovodů a kanalizace podařilo změnami tras zachránit několik javorů, které jsou součástí stromořadí na ul. Vrchlického nebo vzrostlou vrbu na ul. Boženy Němcové.

Pokud správce podzemní inženýrské sítě provádí její rekonstrukci v původní trase, neprobíhá schvalovací proces v územním řízení a statutární město Frýdek-Místek ani Magistrát města Frýdku-Místku, odbor životního prostředí a zemědělství, nemohou kácení stromů zabránit. Provedení takového kácení správce inženýrských sítí pouze písemně oznámí orgánu ochrany přírody v souladu se zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o ochraně přírody a krajiny“), s patnáctidenním předstihem. Takto bude probíhat rekonstrukce podzemního vedení vysokého napětí v ulicích V. Nezvala, Lidická, Ostravská a Anenská.

Výše uvedené kácení je plně v kompetenci správců inženýrských sítí a statutární město Frýdek-Místek neodpovídá za jeho realizaci a nerozhoduje o přesném termínu jeho provedení. Z důvodu zajištění ochrany hnízdících ptáků a ochrany zvláště chráněných živočichů by však kácení mělo být v souladu se zákonem o ochraně přírody a krajiny prováděno v období vegetačního klidu dřevin (tedy v období od 1. listopadu do 31. března).

V příloze naleznete seznam dřevin, které budou káceny, a mapu se zákresem těchto stromů.