Nekrmte holuby a toulavé kočky

Archiv

MM F-M

24. 11. 2015

Statutární město Frýdek-Místek připravuje odchyt holubů na území města Frýdku-Místku, který se uskuteční v letošní zimě. V současné době se vytipovávají vhodné lokality k umístění odchytových zařízení.

Odchyt holubů bude realizován z důvodů preventivních. Holubi jsou všeobecně přenašeči různých nemocí, jejich výskyt ve městech způsobuje škody na majetku a některým občanům také zhoršují zdravotní stav v důsledku alergických reakcí. Statutární město Frýdek-Místek chce pravidelným snižováním počtu holubů, nacházejících se na jeho území, předcházet výše uvedeným problémům.

„Žádáme občany, aby holuby nekrmili a tím nepodporovali jejich možnosti v odchovu dalších a početnějších generací. Jejich krmením se také snižuje efektivita odchytových zařízení, která spočívají právě v nalákání holubů na v nich umístěné krmivo,“ vyzval vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Jaroslav Zezula.

Dalším častým nešvarem, na který upozorňují občané, je zanechávání potravy pro toulavé kočky na venku přístupných místech. Takto zanechanou potravou se ale často krmí potkani, jejichž počty se statutární město Frýdek-Místek snaží redukovat pravidelně prováděnou celoplošnou deratizací vždy na jaře a na podzim a v akutních případech i v průběhu roku individuálními deratizacemi. „Z toho důvodu žádáme, aby se občané vyvarovali volného odkládání nebo odhazování potravin po městě,“ doplnil výzvu Jaroslav Zezula.