Děti do tří let jsou od příštího roku osvobozeny od poplatku za odpad

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

15. 12. 2015

Rozhodli jsme se alespoň částečně finančně ulevit rodinám s malými dětmi. Od příštího roku jsou od poplatku za komunální odpad osvobozeny děti do tří let. Jejich zákonným zástupcům bude poplatek účtován až následující měsíc od dovršení tří let dítěte,“ upřesnil náměstek primátora Jiří Kajzar s tím, že tímto krokem bylo pozvednuto také etické hledisko, jelikož bylo přinejmenším nevhodné, aby první oznámení, které bylo adresováno ze strany magistrátu dítěti, byla složenka k zaplacení poplatku za odpad. 

Novinku ve prospěch dětí přinese také novela zákona o místních poplatcích platná od příštího roku, podle které bude přenesena poplatková povinnost  od roku 2016 za nezletilé dítě (do 18 let) nebo osobu omezenou ve svéprávnosti na jeho zákonného zástupce, tj. rodiče nebo opatrovníka. Už by se tedy neměly opakovat situace z minulosti, kdy dítě dovršilo 18 let a ihned mu bylo oznámeno, že dluží tisíce korun na poplatku za odpad, který za něj neplatili jeho rodiče nebo opatrovník. Novela zákona tento dosud platný a nesmyslný krok od roku 2016 ruší, ale do roku 2015 jsou a budou nedoplatky stále evidovány na dítě a následně po něm vymáhány.

Výše poplatku se nemění a již několik let zůstává na částce 492 koruny na osobu a rok. Lidé starší sedmdesáti let zaplatí ročně 252 koruny.V souladu se zákonem jsme mohli poplatek navýšit až na 680 korun, ale neudělali jsme to. Nechceme zatěžovat peněženky občanů,“ doplnil primátor Pobucký s tím, že je to také malá odměna za to, že lidé třídí odpad a zbytečně tak nezvyšují náklady na jeho likvidaci.

OVZ o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů – viz příloha

Poplatek za odpad je splatný do konce května příslušného roku. Lze jej uhradit převodem na bankovní účet města, zaplacením poštovní poukázky nebo v hotovosti přímo v budově magistrátu ve Frýdku, na ul. Radniční – oddělení místních daní a poplatků – pondělí a středa od 8 do 16:30 hodin a ve čtvrtek od 8 do 14:30 hodin. Poplatek lze hradit také prostřednictvím SIPO. Zájemce v tomto případě vyplní u správce poplatku tiskopis, kde uvede spojovací číslo SIPO, a správce poplatku již zajistí vše potřebné prostřednictvím České pošty. Více zde

Město nabízí také ZDARMA zasílání informací spojených s úhradou poplatku za odpad na e-mail. Zájemci přitom musí udělat minimum – vyplnit tiskopis s kontaktními údaji, osobně jej doručit a po předložení občanského průkazu podepsat před úředníky z odboru správy obecního majetku v přízemí budovy magistrátu ve Frýdku. V případě, že zájemce o tuto službu nemůže tiskopis doručit osobně, může tak za něj učinit jiná osoba nebo jej může zaslat poštou, ovšem na vyplněném tiskopise musí být úředně ověřen jeho podpis. Důvodem tohoto postupu je skutečnost, že na e-mailovou adresu budou rozesílány osobní údaje. Tiskopis je k dispozici na webu města (www.frydekmistek.cz – orgány obce – odbor správy obecního majetku – tiskopisy – č. 2.21) i na informacích v budovách magistrátu města na ulici Radniční ve Frýdku i Palackého v Místku. Zájemci jej mohou podávat v průběhu celého roku, a to v úřední dny, tedy v pondělí a středu od 8 do 17 hodin a ve čtvrtek od 8 do 15 hodin.