Prvňáčků pro příští školní rok přibylo

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

3. 2. 2016

„Děti odvážně i někdy trochu stydlivě odpovídaly na otázky, řešily drobné úkoly, aby ukázaly, co již umí. Každá škola připravila pro děti velmi podnětné prostředí, aby se v něm cítily příjemně. Děti odcházely ze zápisu s drobnými pozornostmi, které pro ně zhotovili jejich budoucí starší spolužáci,“ referovala vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Ilona Nowaková, která se zúčastnila zápisů klasických i těch, kde budoucím školákům pomáhaly pohádkové bytosti.

Pro zápisy k novému školnímu roku byly prvně prostřednictvím zřizovatele předloženy školám seznamy dětí, které spádově náleží k dané základní škole. „Rozborem jednotlivých informací ze škol budeme moci následně zjistit, do které školy mířili rodiče z jiného spádového obvodu nejvíce. Možnosti zápisů dětí však také souvisí s kapacitou školy, škola může přijmout pouze tolik dětí, kolik má povoleno kapacitně. Věříme, že většina rodičů uspěla se zápisem dítěte na škole, kam se k zápisu dostavili,“ neviděla v dostupných statistických číslech nic mimořádného Ilona Nowaková. „Jsme rádi, že Frýdek-Místek nepatří ke školám, kde by se před zápisem stanovalo. Všechny díky dlouhodobým investicím města mají srovnatelnou potřebnou úroveň, vybavení i zázemí,“ upozornil náměstek primátora Pavel Machala, který se byl podívat například na ZŠ Komenského 402, kde si vyslechl od školní inspektorky jen pozitivní hodnocení proběhnuvšího zápisu. Zástupci České školní inspekce se pohybovali ve dnech zápisů na třech základních školách, kde sledovali, zda vše probíhá podle zákona, doporučení ministerstva školství či zda požadavky na děti nejsou příliš vysoké.

V novém školním roce 2016-2017 by mělo do lavic první třídy usednout 661 žáků, v současné době – ve školním roce 2015-2016 navštěvuje první třídu v našem městě 577 žáků (v únoru roku 2015 mělo do prvních tříd podle výsledku zápisu nastoupit 595 dětí). O odklad školní docházky bylo požádáno ve sto případech, což je podobné číslo jako v minulém roce.