KÁCENÍ STROMŮ VE VEŘEJNÉ ZELENI

Archiv

MM F-M

9. 2. 2016

Kromě jednotlivých stromů, vytipovaných referenty zeleně odboru životního prostředí a zemědělství ke kácení z důvodů usychání a napadení dřevokaznými houbami a z toho pramenící snížené provozní bezpečnosti dojde na několika lokalitách ke kácení většího množství vzrostlých stromů. Konkrétně bude vykáceno deset stromů v Sadech Bedřicha Smetany, devět stromů na ulici Bahno-Příkopy v porostu mezi komunikací a Hodoňovickým náhonem a jedenáct stromů v zapojeném porostu dřevin mezi ulicemi Lesní a Palkovická v úseku od křižovatky s ulicí Pavlíkova.

V Sadech Bedřicha Smetany došlo zejména v posledních několika letech k neobvykle silnému výskytu jmelí. Jmelí, jako nejvýznamnější škůdce listnatých dřevin, odebírá stromům vodu a minerální látky. V případě velmi silného napadení jmelím v kombinaci s poklesem hladiny spodní vody (ke kterému došlo v mimořádně suchém roce 2015), pak stromy svými kořeny dopravují vodu, která vystačí pouze k zásobování jmelí a jejich vlastní koruny postupně usychají. V Sadech Bedřicha Smetany se usychání z důvodu napadení jmelím projevilo zejména u několika desítek vzrostlých líp, kde došlo buď k úplnému uschnutí stromů, nebo k usychání silných kosterních větví, které by při svém pádu mohly ohrozit bezpečnost návštěvníků parku. Referenti zeleně proto v létě loňského roku vytipovali stromy, u kterých odborná arboristická firma provedla ořez suchých a napadených částí korun. Vzhledem k intenzitě napadení jmelím a hrozbě dalších mimořádně suchých let se však dá očekávat, že tyto stromy budou jmelím znovu napadeny. U osmi zcela suchých líp, téměř suchého javoru a akátu s prasklinou v kmeni bylo rozhodnuto o jejich vykácení.

V lokalitě Bahno-Příkopy dojde ke kácení několika stromů rostoucích jako součást břehového porostu Hodoňovického náhonu. Tyto stromy rostou v těsné blízkosti komunikace na ulici Bahno-Příkopy. V této lokalitě již v minulosti došlo k pádu stromu na komunikaci, jehož příčinou bylo podemletí kořenového systému stromu proudící vodou Hodoňovického náhonu. Referenti zeleně proto v této lokalitě vytipovali suché, rozlomené a podemletím kořenů ohrožené stromy a bylo rozhodnuto o jejich vykácení.

V porostu dřevin mezi ulicemi Palkovická a Lesní dojde k vykácení stromů z pěstebních důvodů, tedy za účelem uvolnění prostoru pro další růst a vývoj okolních perspektivních stromů. Ke kácení byly vytipovány suché, prosychající a dřevokaznými houbami napadené stromy.

Jako náhrada za vykácené stromy jsou na plochách veřejné zeleně ve vlastnictví statutárního města Frýdek-Místek průběžně vysazovány nové stromy a keře. Jen za rok 2015 bylo takto vysazeno více než 140 nových stromů a přes 2800 keřů. V současné době je však na plochách veřejné zeleně umístěno velké množství podzemních inženýrských sítí (vodovodní řad, kanalizační stoky, teplovody, plynovody, el. vedení, vedení kabelů veřejného osvětlení, sdělovací kabely atd.). Všechny tyto podzemní inženýrské sítě mají v souladu s platnou legislativou stanovena ochranná pásma, ve kterých je zakázáno vysazovat trvalé porosty. Díky tomuto stavu není vždy možné nahradit vykácený strom novou výsadbou dřevin ve stejné lokalitě. Odbor životního prostředí a zemědělství však stále hledá vhodné pozemky pro náhradní výsadby.

V příloze naleznete seznam dřevin, které budou káceny a mapu se zákresem lokality na ul. Palkovická, kde dojde ke kácení většího množství stromů.