Soud: Primátor je nevinen

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

2. 5. 2016

I když státní zástupce ve své závěrečné řeči věnoval primátorovi Michalovi Pobuckému mnohonásobně větší prostor než ostatním více než deseti obviněným dohromady a jasně tak dokumentoval, na čem mu nejvíce záleží, soudce se s jeho názorem neztotožnil. Stejně jako obhájci, kteří jej kritizovali za „selektivní výběr judikatury, vytváření příběhů, které mu zapadají do obžaloby, ačkoliv nemají oporu v důkazech, znásilňování faktů, aby podpořily smyšlenou mozaiku, mlhavé nepodložené domněnky, za ryzí spekulace či za vytváření fikce o organizované skupině“.

K odsuzujícím verdiktům v kauze přestupků upozorňoval advokát Radek Ondruš na to, že rozsudek může být průlomový pro celou státní správu, protože jakékoliv porušení správního řízení by pak mohlo být bráno jako trestný čin: „Není možné, abychom na jednom místě České republiky něco kriminalizovali a jinde aby to bylo beztrestné. V Brně se objevilo šedesát podobných skutků u dopravních přestupků, s mnohem závažnějšími telefonáty, ale společenská škodlivost nebyla shledána a ani jediný z těchto telefonistů, nebyl ani odstíhán, ani obžalován, natož odsouzen. Pravomoc vyřešit podobné věci domluvou městská policie má, ani ministerstvo vnitra ke konkrétní formě domluvy nevydává žádné závazné stanovisko.“

„V mém případě bylo mé obvinění naprosto účelové, protože můj hlas nebyl na žádné z nahrávek, nebyly proti mně žádné listinné důkazy, ani odposlechy, ani svědecké výpovědi, vůbec nic. Měl jsem prý něco chtít pro osobu, kterou jsem poznal osobně až za tři roky. Státní zástupce o absenci důkazů věděl celou dobu, ale kauza s obviněným primátorem se mu lépe mediálně prodávala,“ říká primátor Michal Pobucký k případu, který před čtyřmi lety vznikl tak, že Statutární město Frýdek-Místek začalo uvažovat o zřízení vlastního pultu centrální ochrany, protože nebylo spokojeno s těmito službami zajišťovanými externě společností, která velmi úzce spolupracuje s bývalými i aktivními policisty. Protože těm se zřejmě nelíbilo, že by tzv. „přišli o kšeft“, nasadili na služebnu městské policie odposlechy, aby mohli získat informace, které by mohly rozhodnutí města zvrátit. Z nich pak vzešla obvinění v souvislosti s některými veřejnými zakázkami a po dvou letech z nich byla vytažena i kauza dopravních přestupků.