Vedení města darovalo krev

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

29. 7. 2016

„Největší obavu jsem měl, že bych z nějakého důvodu krev nakonec darovat nemohl. Ale prošel jsem, krevní obraz byl také v pořádku, takže jsem to mohl podstoupit. Nebylo to tak hrozné, takže naše předsevzetí, že budeme chodit pravidelně, bychom mohli dodržet,“ ulevilo se primátorovi po všech nezbytných procedurách, včetně samotného odběru. Žádnou překážku, která by darování krve překazila, nenašel zdravotnický personál ani u Libora Kovala a Pavla Machaly. „Myslíme si, že by krev měl darovat každý zdravý jedinec, který splňuje potřebné požadavky. Nikdy nevíte, kdy se krev bude hodit vám nebo vašim blízkým,“ shodovali se.

Splnit potřebné předpoklady přitom není úplnou samozřejmostí. Zájemce o dárcovství se v dotazníku musí vyzpovídat ze současného zdravotního stavu i chorob již prodělaných v téměř padesátce otázek. Důvodů, kdy člověk darovat krev nemůže, je docela hodně, některé mají vliv na dočasný odklad. Například pobyt mimo Evropu, fixace pevným obvazem (sádrou), přisáté klíště nebo i třeba pouhé trhání zubu. Obecně se dárcem krve může stát pouze zdravý člověk, který nemá žádnou chronickou nemoc, neužívá pravidelně žádné léky (s výjimkou léků na vysoký krevní tlak, na sníženou funkci štítné žlázy a hormonální antikoncepce u žen) a nemá klinické projevy alergie.

Transfuzní oddělení HTO Nemocnice ve Frýdku-Místku pracuje jako odběrové místo, kde se provádějí odběry plné krve od dobrovolných dárců krve a v určené dny i autotransfuze pacientům před plánovanými operačními zákroky. Odebraná plná krev je dále vyšetřována a zpracovávána v třinecké nemocnici. Ve Frýdku ročně provádějí 2,5-3,5 tisíce odběrů, v databázi mají zhruba čtyři tisícovky dárců, převážně v kategorii 30-50 let. Nejvíce odběrů připadá v období Vánoc, Velikonoc nebo jarních prázdnin, protože se na ně váže možnost „paragrafu“ a lidé si tak prodlužují své volno. Naopak o letních prázdninách bývá dárců nedostatek. Přijít darovat krev ovšem můžete kdykoliv. Krev je podle slov zdravotníků zapotřebí „pořád“.