Strážníkům pomůže zpřísněná vyhláška

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

19. 9. 2016

Vzdálenost 50 metrů zákazu popíjení alkoholu od prodejen alkoholu se ukázala jako nedostatečná, zejména v sídlištní zástavbě, proto se zvyšuje na 100 metrů a navíc se zákaz se vztahuje i na sady Bedřicha Smetany a jejich okolí. Vyhláška obsahuje také článek o zákazu kouření na dětských hřištích a v okolí 10 metrů od nich.
 
Cílem vyhlášky je vymezit plochy veřejného prostranství, na kterých se zakazuje popíjet alkohol a kouřit a přispět tak k ochraně veřejného pořádku, ale také ke zdravějšímu a příjemněji strávenému času dětí na hřištích, které často obtěžoval cigaretový dým. Není výjimkou, že na lavičkách u hřišť se tvoří hloučky kouřících mladých lidí, kteří se navíc chovají velice hlučně a obtěžují okolí nejen kouřem, ale i vulgární mluvou, kterou slyší i malé děti. Díky zákazu kouření by se měly lavičky u hřišť stát pro tyto skupinky méně atraktivními.

Zpřísnění vyhlášky pomůže strážníkům efektivněji a účinněji prosazovat veřejný pořádek podle oprávněných požadavků občanů.

Zákaz se nevztahuje na konzumaci alkoholických nápojů z prodeje při pořádání kulturních a sportovních akcí a trhů.

Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti v říjnu 2016.

Pozn.: Znění vyhlášky včetně příloh již nyní na úřední desce http://www.frydekmistek.cz/cz/obcan/uredni-deska/  (19.9.2016)