KÁCENÍ DŘEVIN VE VEŘEJNÉ ZELENI

Archiv

MM F-M

7. 12. 2016

V probíhajícím období vegetačního klidu trvajícího zpravidla od začátku listopadu do konce března dojde ke kácení provozně nebezpečných a odumřelých stromů rostoucích na území města Frýdku-Místku na pozemcích ve vlastnictví statutárního města Frýdek-Místek, které jsou součástí veřejné zeleně ve správě odboru životního prostředí a zemědělství.

Referenti zeleně odboru životního prostředí a zemědělství v rámci průběžných kontrol stromů z důvodu zajišťování provozní bezpečnosti monitorují stromy a vybírají dřeviny suché, usychající s rizikovými defekty, napadené škůdci a chorobami, které snižují zdravotní stav stromů nebo provozní bezpečnost a mohly by ohrozit nejen zdraví osob, ale také jejich majetek.

Ve veřejné zeleni na území města Frýdku-Místku dojde v tomto období vegetačního klidu ke kácení 93 stromů z výše uvedených důvodů v několika lokalitách. Ve Frýdku budou pokáceny stromy například na veřejně přístupné ploše židovského hřbitova, kde dojde k pokácení třech neperspektivních stromů. Na ulici Dlouhá dojde k pokácení zcela suchých a jmelím napadených líp srdčitých. V zápoji dřevin na ulici Národních mučedníků budou pokáceny dva smrky. V parku Sady Svobody dojde k pokácení 10 líp. Tyto provozně nebezpečné lípy jsou již suché nebo postupně usychající a napadené nejvýznamnějším poloparazitem listnatých dřevin – jmelím, které devastuje lípy po celém území naší republiky a postupným vyčerpáváním živin ze stromů a schnutím dochází
ke snížení provozní bezpečnosti a zlomu větších větví. Dále se bude kácet na ulici Lipová, Nad Mostárnou, Horní, Antala Staška, Lískovecká a Křižíková.

V Místku budou na ulici J. Opletala vykáceny 4 javory z důvodu přítomnosti defektů v kosterním větvení a na patě kmene. Dále se bude kácet 5 stromů, především bříz, na ulici Jungmannova a na ulici 1. máje 3 stromy, a to z důvodu masivního prosychání korun. V parku Sady Bedřicha Smetany dojde k pokácení 9 suchých stromů, které by svým pádem mohly ohrozit zdraví osob.

Letos dojde k vykácení až 19 smrků. Důvodem ke kácení je usychání těchto jehličnanů. Masové schnutí všech druhů smrků je nejspíše způsobeno dvěma faktory. Prvním z nich je zvýšený výskyt chorob a škůdců napadajících smrky. Druhým činitelem je přílišné sucho, kdy půda díky suchu zmenšuje svůj objem a trhá jemné vlásečnicové kořínky.

V příloze naleznete seznam dřevin určených ke kácení ve veřejné zeleni v období vegetačního klidu 2016/2017, které podléhají povolení zákona o ochraně přírody a krajiny.

Mimo kácení dřevin bude ještě v tomto období vegetačního klidu probíhat také údržba porostů keřů spočívající ve zmlazování a průklestu. Důvody pro tyto práce jsou nutnost zajištění péče o tyto porosty, dále zabezpečení průchozích profilů, podchozích výšek a zlepšení rozhledových poměrů
v křižovatkách.

Referenti odboru životního prostředí a zemědělství mimo kácení neperspektivních stromů zajišťují také výsadbu nových stromů. Vybírají vhodná a účelná místa pro výsadbu, která nejsou v kolizi s dopravní a technickou infrastrukturou a jejich ochrannými pásmy, rozvojem území nebo nesouhlasnými stanovisky dotčených orgánů státní správy. Do konce roku 2016 bude veřejná zeleň Frýdku-Místku obohacena o výsadbu více než 100 nových stromů různých druhů a kultivarů vhodných do městských podmínek.