KÁCENÍ DŘEVIN Z DŮVODU GENERÁLNÍ OPRAVY HORKOVODU

Archiv

MM F-M

17. 1. 2017

V lokalitě sídliště Kolaříkovo dojde v měsíci únoru letošního roku k rozsáhlému kácení vzrostlých stromů, o kterém již odbor životního prostředí a zemědělství s předstihem informoval občany dne 9. 2. 2016 článkem "Kácení dřevin z důvodu generální opravy horkovodu a plynovodu". Důvodem ke kácení jsou výkopové práce prováděné při generální opravě dosluhujícího horkovodu.

K rozsáhlému kácení stromů dojde začátkem měsíce února letošního roku za bytovými domy č. p. 1603
a 1604 na ulici Kolaříkova a za bytovými domy č. p. 1608, 1630, 1631, 1632 a 1633 na ul. Vrchlického. Důvodem ke kácení je provádění stavebních prací při generální opravě horkovodu, která bude prováděna společností VEOLIA ENERGIE ČR, a.s. Při této opravě je nutné vytěžit zeminu nad betonovými šachticemi,
ve kterých je horkovodní potrubí uloženo v celé šířce tak, aby bylo možné vyzvednout betonové panely zakrývající šachtice a vyměnit jednotlivé díly potrubí. Celková šíře výkopu bude nejméně čtyři metry. Z tohoto důvodu není možné zachovat stromy, které se nacházejí přímo v trase výkopu nebo v jeho těsné blízkosti, protože by došlo k rozsáhlému poškození kořenového systému těchto stromů.

Celkem zde dojde k vykácení dvaceti stromů (dvě borovice, čtyři jírovce, tři lípy, osm bříz, javor, douglaska
a smrk), a tří keřů (šeřík, čimišník). Rozsah a nutnost kácení jednotlivých stromů posoudil příslušný orgán ochrany přírody v rámci správního řízení dle zákona o ochraně přírody a krajiny. Přestože stromy a keře rostou na pozemcích ve vlastnictví statutárního města Frýdek-Místek, jejich kácení provádí společnost realizující generální opravu horkovodu, jelikož podzemní inženýrské sítě mají v souladu s platnou legislativou stanovena ochranná pásma, ve kterých je zakázáno vysazovat trvalé porosty. Na plochách městské zeleně se však často vzrostlé stromy, vysazené před mnoha desítkami let nezřídka samotnými obyvateli sídlišť, nachází přímo nad vedením inženýrských sítí a výměnu dosluhujícího potrubí nelze realizovat bez pokácení těchto stromů.

Všech dvacet stromů nechal odbor životního prostředí a zemědělství označit letákem informujícím občany
o termínu a důvodu kácení dřeviny. Vedení statutárního města Frýdek-Místek chce tímto označením stromů posílit informovanost veřejnosti.

V lokalitě ulic Vrchlického a Kolaříkova bude možnost výsadby nových dřevin konzultována po dokončení generální opravy se správcem horkovodu, který musí k výsadbě v ochranném pásmu horkovodu vydat písemný souhlas.