Město láká na Masopustní jarmark

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

24. 2. 2017

„Jedná se o premiéru, tato akce se ve městě ještě nekonala. Rozhodli jsme se ji uspořádat v rámci oslav 750. výročí města. Věříme, že se Masopustní jarmark povede a sklidí u návštěvníků pozitivní ohlas. V takovém případě bychom jej pořádali i v příštích letech a časem by se mohl stát jednou z tradičních akcí města,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher s tím, že v rámci zachování kulturního dědictví je nutné si připomínat dávné zvyky a obyčeje, ke kterým masopust patří.

Masopust je karnevalovým obdobím plným veselí a hodování, během kterého se lidé připravovali na následný půst. Masopustní období nastává po svátku Tří králů a trvá až do Popeleční středy, kdy začíná dlouhý čtyřicetidenní půst trvající až do Velikonoc.

Program premiérového Masopustního jarmarku ve městě bude zahájen již v 8 hodin ráno prodejem zabijačkových výrobků, které budou nabízet mistři řeznického řemesla. Součástí bude i soutěž o nejchutnější klobásu, kterou na základě ochutnávek zvolí sami návštěvníci. Ve stáncích nebudou chybět ani masopustní koláče nebo koblihy a spousta dalších dobrot.  V 10 hodin vyjde z náměstí masopustní průvod masek doprovázeny živou hudbou. Jeho účastníci budou vyzývat k veselí všechny, které na své trase potkají. Průvod projde ulicí Tržní k Základní umělecké škole a dále bude pokračovat kolem prodejny Albert na Antonínovo náměstí, odkud zamíří ke kostelu sv. Jakuba a zpět na náměstí Svobody. Do procházejícího reje se může zapojit kdokoliv z široké veřejnosti v masopustní masce. Všichni, kdo v ní přijdou, získají sladkou odměnu. Po 11. hodině bude slavnostně vyhlášena nejlepší klobása a ve 13 hodin bude Masopustní jarmark ukončen.

Akci pořádá statutární město Frýdek-Místek.

Jste srdečně zváni.