FÁMA: Město vytěží všechny stromy, které dělí areál ArcelorMittal od sídliště Nad Lipinou.

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

15. 6. 2017

Před sepisováním peticí a odsuzujících komentářů by bylo také vhodné ověřit si dané věci, v tomto případě například na odboru životního prostředí magistrátu, který byl s rozhodnutím Lesů ČR seznámen (9. června).

Lesy ČR mají na podzim v plánu vytěžit cca 0,7 ha v lokalitě od Torolly na ulici Míru směrem k ulici Na Aleji 2715 – viz přiložené schéma. Jedná se o porost starý 186 let. Některé stromy jsou již přestárlé a provozně nebezpečné. Po případném vytěžení vznikne v místě holina, kterou by měly Lesy ČR podle lesního zákona do dvou let od vytěžení zalesnit.

Vyjádření společnosti ArcelorMittal k petici, která koluje sociálními sítěmi a v níž je uvedeno, že autoři petice získali informace o tom, že ke kácení dochází na popud společnosti ArcelorMittal:

Není pravda, že jsme požádali o velkoplošné kácení dřevin na parcele 5190/1 v sousedství našeho areálu ve Frýdku-Místku.

Naše dceřiná společnost ArcelorMittal Technotron s.r.o.  požádala dne 9. 3. 2017  dopisem  Lesy České republiky, s. p. o povolení pokácení pěti kusů suchých stromů nacházejících se nad jejím vlastním výrobním areálem. Dne 17. 5. 2017 nám byla doručena odpověď ze strany Lesní správy Frýdek-Místek, že po provedení kontroly bylo rozhodnuto, že kolem plotu a rovněž i nad ním bude provedena těžba z důvodu ochrany osob a majetku (bude odtěžen pás od plotu směrem nahoru mezi mladšími porosty). Porost bude nejprve vysvěrkován a následně nabídnut pomocí aukcí dřeva k těžbě.

Z výše uvedeného je jasně patrné, že náš požadavek na kácení je omezen pouze na pět stromů a nejedná se tedy o velkoplošné kácení na parcele 5190/1, jak je uvedeno ve zprávě.

Rádi bychom upozornili,  že závod ve Frýdku-Místku se díky zastavení výroby tepla na staré uhelné teplárně stal jedním z nejekologičtějších hutních podniků působících na území statutárního města Frýdek-Místek. Díky této ekologické investici jsme snížili roční emise oxidu síry o cca 200 t, oxidu dusíku o 60 t a tuhé znečišťující látky poklesly o 1,2 t. Z hlediska odpadů jsme dokázali snížit produkci nebezpečných odpadů o cca 100 t ročně a ostatní odpady meziročně poklesly o cca 1 200 t ročně. Zastavením provozu teplárny jsme rovněž výrazně snížili hlukovou zátěž v okolí našeho závodu. Náš závod se jako jeden z prvních v republice můžu pyšnit kompletně provedenou sanací celého výrobního areálu v rámci akce odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací.

Barbora Černá Dvořáková, tisková mluvčí ArcelorMittal Ostrava a.s.