V městské zóně vyroste nová továrna

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

26. 7. 2017

„Má tak vzniknout další výrobní provoz s plochou okolo 5700 metrů čtverečních. Tím se výrobní plocha ve Frýdku-Místku téměř zdvojnásobí a samozřejmě tím přibydou i nová pracovní místa. Já všem přeji, aby se dílo bez problémů podařilo a aby se další rozvoj, investice a hospodářské výsledky projevily i na platech zdejších zaměstnanců, kteří svou prací přispěli k rozhodnutí, že se významná část výroby Blanca postupně přesouvá k nám,“ říká primátor Michal Pobucký. „Položení základního kamene nové továrny chápeme jako další krok k naplnění závazku, který Blanco v průmyslové zóně vůči městu má. Jsem rád, že se po mnoha těžkých jednáních podařilo vyjednat využití zasmluvněných pozemků k výstavbě dalšího závodu. Blahopřeji firmě Blanco k tomuto rozhodnutí, které se určitě ukáže jako dobré,“ doplnil náměstek primátora Jiří Kajzar.
Chlebovická továrna Blanco vyrostla v zóně v roce 2004, kdy se jeho zaměstnanci mohli z pronajaté haly přestěhovat do „vlastního“. Česká pobočka byla k tomuto datu nejmenší továrna Blanco Professional skupiny a dlouho nebylo jasné, jestli se naplní vize dalšího rozvoje. V posledních letech však zde restrukturalizovali a zoptimalizovali výrobní proces, navýšili výrobu a příznivé ekonomické aspekty daly konečně zelenou další etapě. Právě i několik let trvající silné vytížení závodu ve Frýdku-Místku je jedním z důvodů výstavby nové haly. „Plánovaná investice nás těší dvojnásob, protože rozšíření a optimalizace výroby je důkazem, že se naše nasazení vyplácí a že je plánování dobře promyšlené,“ říká Rainer Riegel, jednatel Blanco Professional CZ. „Místní zaměstnanci i my jako město bereme další investici do výstavby a vybavení jako jistotu do budoucnosti, která zde umožní další rozvoj i více pracovních míst. My se v této fázi budeme snažit v rámci možností být nápomocni co se týče podpory v jednotlivých administrativních krocích, které každou výstavbu provázejí,“ ujistil náměstek primátora Karel Deutscher.
Blanco s podporou města počítá a také v projevech zněla směrem k městu pochvalná slova za maximálně vstřícný přístup. „Pokládání kamenů patří k těm obzvlášť pěkným a příjemným termínům v kalendáři. Položení kamene znamená budoucnost, aktivitu a dynamiku. Krátce řečeno jde zde o pokrok a další vývoj společnosti. Zem, na které teď stojíme, se změní a můžeme společně v příštích měsících přihlížet expanzi v tomto místě,“ prohlásil před poklepem Roland Spleiss, generální ředitel Blanco Professional, který pochválil radnici a ujistil, že cílem je v Chlebovicích po krůčkách vybudovat centrální složku výrobní sítě a výrobní strategie firmy Blanco Professional. „Výrobu v našem hlavním sídle i pobočkách optimalizujeme systematicky, abychom celou skupinu podniků dobře připravili na budoucnost,“ zdůraznil. Kromě investic do nových zařízení je proto také plánována modernizace stávajícího výrobního zařízení a šetrnější využívání energií.
Skupina BLANCO Professional se sídlem v Německu vyrábí kvalitní vybavení pro velké kuchyňské provozy, zdravotnická zařízení a je také dodavatelem pro průmysl. S okolo 680 zaměstnanci dosahuje konsolidovaného ročního obratu okolo 120 milionů eur.