Město zalévá květiny i stromy a zahájilo další seč trávy

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

9. 8. 2017

Tropické letní dny začínají zaměstnanci provozu Zeleň zálivkou všech květinových záhonů, květinových pyramid a závěsných květináčů na sloupech veřejného osvětlení. Zalévat musí i nové výsadby ve veřejné zeleni. Kromě toho v současnosti naši pracovníci plevou květinové záhony, jejichž údržba je ve větším rozsahu ve srovnání s předešlými lety. Statutární město Frýdek-Místek totiž vzhledem k 750. výročí města rozšířilo letničkové záhony téměř dvojnásobně. Plejeme i keřové skupiny. Upřednostňovány jsou výsadby, které byly zmlazeny v rámci zimní údržby keřů, jednotlivé rostliny jsou teď menší a plevel má tak příznivější podmínky k růstu,“ uvedl předseda představenstva Jaromír Kohut.

V těchto dnech byla zahájena již pátá seč parterových trávníků kolem komunikací, řidiči tak budou mít zejména na křižovatkách lepší rozhled. Sekačky na parterové trávníky, ke kterým se řadí i trávníky v parcích a centrálních částech města, vyjedou letos celkem sedmkrát. Trávníky v sídlištních zástavbách se nyní začínají sekat již počtvrté a jedna seč ještě bude následovat. Letos tak budou sečeny trávníky na sídlištích celkem pětkrát, což je oproti loňsku o seč více. Vycházíme tak vstříc občanům, kterým kvetoucí a vzrostlá tráva způsobuje alergie, zároveň tím eliminujeme množství klíšťat ve městě a zvyšujeme celkovou estetičnost,“ připomenul primátor Michal Pobucký s tím, že zaměstnanci městských technických služeb se sečení veřejné zeleně naplno věnují od konce dubna až do konce září.

Technické služby pokračují také v letních ořezech stromů, které provádějí zpravidla od června do konce srpna dle pokynů odboru životního prostředí a zemědělství. Cílem těchto prací je zvýšení celkové vitality a zdravotního stavu stromů, zajištění jejich provozní bezpečnosti a podchozích a podjezdných profilů komunikací. Mnohé ořezy se provádějí i na základě oprávněných požadavků zdejších občanů. Jedná se například o zasahování vegetace do fasád domů či oken. Po těchto řezech následuje úklid štěpkováním větví. Vzniklá štěpka se dále používá k mulčovaní výsadeb a keřových skupin na plochách veřejné zeleně města.

Harmonogram sečení viz příloha.