Město vylepšuje bydlení pro seniory

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

14. 8. 2017

Nejobjemnější, co do rozlohy obvodových zdí a počtu oken, byly práce na ulici Sadová, kde  bydlení proseniory tvoří čtyři objekty s více jak 150 byty, společenskou místností a uzavřeným dvorem. „Všechny objekty dostaly novou zateplenou fasádu, okna i vstupní dveře. Součástí byla také montáž sušáků na prádlo na strop lodžií nebo okno. Při realizaci prací jsme zjistili, že obvodové zdi jsou z jiného materiálu, než předpokládala projektová dokumentace, a že tedy není nutné přistupovat k nákladnějšímu zajištění stavby, takže jsme peníze ušetřili a upravili za ně vstupy do domů nebo oplechovali předzahrádky,“ přiblížil práce náměstek primátora Jiří Kajzar s tím, že předpokládané náklady na celou akci byly vyčísleny na více jak 36 milionů korun, vysoutěžit se ale podařila cena o deset milionů nižší a skutečné náklady činily necelých 26 milionů korun. Navíc město získá na projekt téměř šestimilionovou dotaci z EU, přesněji Integrovaného regionálního operačního programu.

V polovině srpna byly dokončeny práce na zateplení dvou čtyřpodlažních objektů s více jak sto byty na ulici 17. listopadu v Místku. Také zde získaly domy nový zateplený kabát, vstupní dveře a okna se žaluziemi. Kompletní rekonstrukcí prošly také lodžie, které dostaly novou dlažbu a prosklené zábradlí. Součástí akce byly stejně jako na Sadové sušáky na prádlo. K jednomu z domů byl přistavěn nový lůžkový evakuační výtah s nástupem z terénu, obdobný, jako již je ve vedlejším domě, a na jednom z domů byla vyměněna také garážová vrata. „Oproti akci na Sadové, kde se některé práce nemusely dělat, jsme tady naopak museli přistoupit k vícepracím. Lodžie byly v horším stavu, než se předpokládalo, a stejně tomu bylo u dešťových svodů. Cena se tak zvedla o půl milionu na konečných 22,7 milionu korun, což je však stále o 13,5 milionu méně, než předpokládala projektová dokumentace. A navíc i v tomto případě bychom měli získat zhruba sedmimilionovou dotaci,“ konstatoval náměstek Kajzar.

V současné době se pracuje na zateplení domu pro seniory Na Aleji ve Frýdku. Nová okna, fasádu i lodžie by měl mít do poloviny listopadu. „Domy s pečovatelskou službou, jejichž zřizovatelem je město, nabízejí bydlení seniorům, kteří vedou samostatný způsob života za případné podpory pečovatelské služby. Cílem je, aby se v domech cítili dobře a bezpečně, aby se v nich snížily náklady na vytápění, ale také zvýšila jejich estetická úroveň a bezpečnost,“ uvedl náměstek primátora Richard Žabka.

Primátor Michal Pobucký, který má na starosti mimo jiné životní prostředí, ocenil, že do domů, v nichž v minulosti hnízdil chráněný rorýs, se budou moci tito ptáci vrátit i po zaslepení vletových otvorů a zateplení fasád. „Na oba domy na 17. listopadu bylo osazeno celkem 16 čtyřkomorových budek a v rámci zateplení budou hnízdící budky osazeny také v bytovém domě Na Aleji,“ upřesnil primátor.