Kašna na místeckém náměstí se v celé kráse představí o víkendu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

14. 9. 2017

Místecké náměstí Svobody mělo svou kašnu přibližně do roku 1910. Poté byla demontována a nová už postavena nebyla. V loňském roce vedení města rozhodlo, že kašnu na náměstí vrátí. Práce na jejím vybudování byly zahájeny letos v dubnu. O víkendu bude představena veřejnosti v celé své kráse.

Kašna je vyrobena na doporučení památkářů z božanovského pískovce, který je považován za nejkvalitnější v Česku. Oproti frýdecké kašně má ta místecká strožejší čisté linie, nicméně nechybí na ní zdobné prvky. Uprostřed je pilíř se čtyřmi lvími hlavami, z nichž bude chrlit voda. Její atraktivitu, zejména v pozdějších hodinách, podtrhne podvodní nasvícení,“ popsal náměstek primátora Jiří Kajzar s tím, že v letním období kašna pomůže ovlažit vzduchu na rozpáleném náměstí. Voda bude v kašně cirkulovat od jara do podzimu. Před zimním obdobím z ní bude voda vypuštěna, aby nezamrzla a kašnu nepoškodila. 

„Nad vzhledem kašny se vedly diskuze v různých komisích města, ve kterých má zastoupení i odborná veřejnost. Rozhodovalo se, zda půjde o repliku v uměleckém směru klasicismu, který klade důraz na symetrii a pravidelnost, nebo na náměstí vyroste něco moderního. Město se od počátku přiklánělo k první variantě, tedy k replice,“ uvedl primátor Michal Pobucký. Původní styl kašny od počátku prosazoval také náměstek primátora Kajzar, který je zastáncem historického vzhledu náměstí. „Jedinou větší změnou je umístění kašny. Naposledy se nacházela ve spodní části náměstí, naproti nynější cukrárny. Náměstí ale po roce 2000 procházelo opravami a jeho koncepce doznala drobných změn. Na místě původní kašny se nyní nachází vzrostlý strom s lavičkami, které jsme chtěli zachovat. Proto jsme byli nuceni umístit novou kašnu k okraji náměstí. Na historickém rázu náměstí to neubralo, kašna je co nejblíže původnímu místu,“ dodal náměstek Kajzar.

Náklady na vybudování kašny činí necelé tři miliony korun. Město je hradilo ze svého rozpočtu.

Pozn.:

Akce Zažít město jinak se bude konat od 15 hodin na Farním náměstí a v přilehlé uličce vedoucí kolem kostela k ulici U staré pošty. Místní spolky a zájmové organizace zde představí zábavnou formou své aktivity a frýdeckomístečtí umělci rozezní hudební nástroje. Více na http://www.kulturafm.cz/detail-akce/zazit-mesto-jinak/17721/icalrepeat.detail/-