Festival partnerských měst

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

14. 9. 2017

Ocenění bylo předáno Milanu Michnovi a Petru Korčovi za přínos v hudební a kulturní oblasti, dále Vilému Vlkovi v oblasti kultury a sportu a in memoriam válečnému veteránovi Josefu Křístkovi za záchranu lidských životů. „Jsem rád, že mi tu cenu předává muzikant,“ těšila cena od primátora Milana Michnu. „Budu se snažit, abych tu cenu nemusel vracet,“ žertoval Petr Korč a bezručolog Vilém Vlk zase prozradil, že se zasazoval o to, aby dnešní Frýdek-Místek byl svého času pojmenován Bezručov.

Jeviště na frýdeckém náměstí patřilo nejprve Žilinským babenkám, vitálnímu souboru se specifickým repertoárem, na který navázal gorolský folklor Grojcowianie (Żywiec) a historická hudba Canta (Myslowice). Swingový part odehrála frýdecko-místecká Akuma a do tmy se rozléhal rock Anny Myslajek z Bielsko-Biale.

Kromě zahraničních hostů, vystupujících a oceněných se na pódiu objevil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který vyzdvihl důležitost zahraničních vztahů, krátce pozdravil přítomné a od primátora Michala Pobuckého, s nímž společně držel nad akcí záštitu, obdržel pamětní medaili u příležitosti 750 výročí města. „Pan ministr měl v našem městě nabitý program, kdy nejprve dokázal zaujmout studenty cestovního ruchu střední školy gastronomie a služeb, kterým velmi poutavou formou přibližoval dění ve světě a zákulisí diplomacie. Poté navštívil dvě naše městské průmyslové zóny, kde máme zahraniční investory – německé Blanco, které u nás rozšiřuje výrobu, a Marlenku s arménskými dorty, které z Frýdku-Místku putují do celého světa,“ popsal program ministra zahraničí ve Frýdku-Místku Pavel Machala.