Pes je nejlepším přítelem seniorů…

Archiv

MM F-M

4. 10. 2017

Při úvodním defilé hodnotí odborná porota exteriér a chování soutěžících pejsků, většinou jsou menší, pyšnící se pestrým původem i vzhledem. Další disciplínou je pak předvedení toho nejlepšího, co pejsek umí. Vedle různých sportovních výkonů jsou to ukázky poslušnosti a dokonce „zazpívání“ jedné fenečky za doprovodu foukací harmoniky hymny Pejskiády „Okolo Frýdku cestička…“. K soutěžním úkolům patří vždy vyprávění majitele o nejzajímavějším a nejzábavnějším společném zážitku. A bývá jich nepřeberně.

Ukázky výcviku služebních policejních psů jsou neobyčejně zajímavé a vzbuzují obdiv k jejich schopnostem, ale především k umu, trpělivosti a zápalu jejich cvičitelů paní Kunčické a panu Šmiřákovi. Skupina dobrovolných pracovnic pod vedením paní Fejkusové, předsedkyně sdružení Podané ruce, s námi hovořila o prospěšnosti canisterapie pro hendikepované a staré lidi. Osudy jejich roztomilých a přátelských svěřenců jsou velmi spletité, většinou je získávají z našich i zahraničních útulků.

Je neuvěřitelné, kolik nádherných a zajímavých zážitků majitelé se svými cvičenými, nebo my se svými „voříšky“ zažíváme. Obohacují náš život. A tak přesto, že nepříznivé počasí tentokrát nepřálo větší účasti, jsme odhodláni zase za rok 5. ročník Pejskiády opět uspořádat. Už nyní se těšíme. 
                                                                                          Dalibor Kališ
                                                                      Městská organizace Svazu Důchodců ČR