Dárek k Mezinárodnímu dni seniorů

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

9. 10. 2017

V něm vystupoval swingový orchestr Bedřicha Pukovce se zpěváky Lenkou Krompolcovou a triem Melody Ladies a diváci aplaudovali i mnoha individuálním muzikantským výkonům, zejména na dechové nástroje. Zpestřením byla také kouzelnice Radana, držitelka titulu Missis ČR a Morava z roku 2009, která předvedla své varieté a dokázala zapojit do kouzelnických triků i publikum.

Den pro seniory město pořádá jako poděkování k Mezinárodnímu dni seniorů, který připadá na první říjnový den. „Je to příležitost pro všechny, aby si udělali čas zejména na starší členy své rodiny, strávili s nimi čas a dali jim najevo úctu za to, co pro ně a pro společnost již stihli vykonat. Podobně se snažíme zachovat i my jako radnice, abychom příjemným odpolednem seniory potěšili a vyslovili tímto způsobem určité poděkování,“ říká náměstek primátora Richard Žabka. Seniory v kině kromě něj přivítala také vedoucí odboru sociálních služeb Jarmila Kozlová. „Mezinárodní den seniorů chce také upozorňovat na problémy, se kterými se v dnešní době senioři musí potýkat. Například týrání nebo zneužívání seniorů nebo zvyšující se počet osob s demencí a Alzheimerovou chorobou a podobně. Senioři tvoří podstatnou část populace v našem městě, proto je důležité, abychom jim věnovali náležitou pozornost. Proto budeme i nadále v rámci sociálních služeb podporovat rozvoj služeb pro osoby trpící demencí, podporovat dobrovolnictví, poskytovat bezplatné sociální poradenství, zajišťovat informační materiály zaměřené proti násilí a projevům nedůstojného zacházení se seniory. Víme, že aktivní stárnutí zvyšuje kvalitu života seniorů, jejich zdravotní stav a také prodlužuje život a k tomu přispívají bezesporu volnočasové aktivity a aktivizační programy, které jsou nabízeny prostřednictvím klubů seniorů města a Svazem důchodců ČR,“ připomněla Jarmila Kozlová, která současně seniorům popřála pevné zdraví, hodně sil, životní pohody a mnoho hezkých zážitků. Jeden takový – z kulturní oblasti – měli senioři vzápětí naservírován a dle jejich ohlasů se jim město opravdu trefilo do noty.

Tato akce byla financována z rozpočtu Moravskoslezského kraje v rámci dotačního programu na Podporu zdravého stárnutí v Moravskoslezském kraji na rok 2017 a z rozpočtu statutárního města Frýdku-Místku.“