V krizi nalezla rodina pomoc v nové službě Armády spásy

Archiv

MM F-M

19. 10. 2017

Rodina, která patří mezi uživatele naší služby, požádala o pomoc právě v začátcích našeho působení ve městě. Manželé přišli v kritické situaci, kdy museli bydlet odděleně v azylových domech a jejich dospělý syn žil na ulici. Přišli o bydlení velmi nešťastně. Rodinný domek, který vlastnil pan K. se svým bratrem, bratr bez jeho vědomí zastavil, a po jeho úmrtí o domek přišli. Pan K. byl dlouhodobě nemocný a hospitalizovaný, jeho manželka si přes těžkou situaci stále udržela zaměstnání, ale syn přespával na ulici. V červnu byl otřesným způsobem napaden dosud nezjištěným pachatelem, polit hořlavinou a zapálen.

V březnu si paní K. podala u naší služby žádost o bydlení a postupně nás informovala o zhoršující se zdravotní situaci manžela a syna. Měli se vracet z nemocnice a neměli kam jít. V květnu nám pro účely služby soukromý vlastník nabídl zařízený byt, nájmem kterého by rád pomohl potřebným. Dojednali jsme nájemní vztah právě s touto rodinou. Do bytu se nastěhovali a se službou spolupracují na řešení své sociální situace. Syn se po útoku bude ještě dlouhodobě léčit, otci bude uznán v brzké době invalidní důchod.

Ředitelka Prevence bezdomovectví Mgr. Marcela Stryjová upřesňuje průběh a cíle této sociální služby: „Každý zájemce o „sociální“ byt, který splňuje podmínky pro zařazení do seznamu uchazečů o byt, je před umístěním do bytu prověřován majitelem nemovitosti, jestli nemá dluhy na nájemném. Další podmínkou je možnost připojení se k energiím u některého z distributorů. Pokud zájemce má pohledávky u vlastníka bytu či u společností poskytující připojení k energiím, tak ve spolupráci s terénním sociálním pracovníkem pracuje na řešení této situace, zejména jde o vyjednání splátkových kalendářů či odpuštění úroků z prodlení. Cílem této sociální práce je umožnit žadateli získat podnájemní bydlení v „sociálním bytě“ s možností do dvou let získat doporučení a vlastní nájemní bydlení.“

Mgr. Marcela Stryjová, ředitelka Prevence bezdomovectví Frýdek-Místek