Přehlídka hudby, tance a zpěvu seniorů

Archiv

MM F-M

19. 10. 2017

I tentokrát byl program bohatý. Zejména naši dlouholetí přátelé, členové slovenské Jednoty důchodců z Kysuckého Nového Mesta, jej od prvního ročníku svými vystoupeními velmi zpestřují. Zájem o tuto akci pokaždé projevuje vedení obou našich měst a podporují jejich pořádání svou účastí a také finančně. Nejen teplo do našich domovů, ale i peněžní dar na ni nám posílá společnost Distep.

Letos jsme zahájili netradičně. Báseň lidové básnířky Olgy Tlučkové „Frýdek-Místek“ připomenula všem přítomným, jak je naše město stále příjemnějším místem k životu i návštěvě. Chtěli jsme tímto úvodem také připomenout její letošní 96. narozeniny, dlouholetou spolupráci, kdy jsme před několika lety uvedli literární pásmo z její tvorby a natočili s paní Olgou film.

Program po té pokračoval vystoupením našich hostů ze Slovenska. S elánem a ve svižném tanečním tempu vyběhly na jeviště frýdeckého Kulturního domu Margarétky. Mile mne překvapilo, že na můj dotaz do publika, jak přeložit jejich název do češtiny, hodně hlasů odpovědělo – kopretinky. Je dobře, že povědomí sounáležitosti našich národů stále žije. Vystřídal je taneční soubor „Čupr holky, čupr kluci“ z Hlavnice u Opavy se španělským tancem. Vystoupili pak ještě opakovaně, ale největší ohlas měla žertovná, tanečně pěvecká pohádka „Broučci“. Ve stejném duchu předvedli scénku o ženské marnivosti dříve a dnes. Opět jsme se vrátili na Kysuce s vystoupením pěveckého sboru “Kysucká ozvena“.  Potěšilo všechny přítomné, že téměř polovinu svého vystoupení věnovali českým písničkám. Ještě jedno zastoupení mělo v programu Slovensko. Čtyřčlenná pěvecká a harmonikářská skupina pod vedením Michala Chabady z Námestova na Oravě nám znovu ukázala, jak bohatý a živý je slovenský folklór, jímž senioři žijí. Již roky považujeme za náš kmenový ženský pěvecký sbor Radost.  Jejich zpěv je našim uším blízký jak svou melodičností, tak obsahem. Vždy je v něm něco nového, písně našeho mládí až po současnost. 

Program svými třemi vystoupeními obohatila ještě další květinová taneční skupina, Jiřinky z Paskova. Opakovaně vystupují na našich kulturních akcích, a pokud zařadí na závěr svého programu proslulý kankán, je vždy odměněn bouřlivým potleskem. Ostatně, jako všechna vystoupení na letošní čtvrté Přehlídce hudby, tance a zpěvu seniorů, pořádané městskou organizací Svazu důchodců České republiky ve Frýdku-Místku.    

Dalibor Kališ