Polárka hostila Trh vzdělávání a uplatnění

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

10. 11. 2017

„Já to určitě hodnotím pozitivně, prošli jsme většinu stanovišť a šest desítek škol i firmy, coby potencionální zaměstnavatelé, se skutečně snažily zaujmout. Pro rodiče a mládež byl trh velmi atraktivní a měl by jim pomoci v jejich rozhodování o budoucím životě. Za město mohu slíbit, že už v příštím roce se budeme snažit při této akci využít i ledovou plochu, jejíž zakrytí moderní technologií jsme si dnes úspěšně vyzkoušeli,“ hodnotil primátor Michal Pobucký. Jeho náměstek Karel Deutscher při slavnostním zahájení seznámil s pravidly soutěže TECH-talent a INDUSTRIAL-talent 2017, která je určena žákům a studentům základních a středních škol se sídlem ve Frýdku-Místku. „Úkolem je vytvořit tříminutové video o technické profesi nebo průmyslovém objektu na území města. Zúčastnit se mohou jednotlivci i týmy a porota bude hodnotit především originalitu a kvalitu zpracování soutěžního snímku. Čas mají do 7. února, vyhodnocovat pak budeme u příležitosti Mezinárodního dne dětí,“ informoval Karel Deutscher.

Akci navštívily davy lidí, pro některé, sportu a kultuře neholdující, představovala první příležitost prohlédnout si moderní halu Polárka. Převažovali však samozřejmě ti, kteří se letos musí rozhodnout, jaké další vzdělání zvolí. Pro ty měl užitečnou radu ředitel frýdecko-místeckého úřadu práce Vladimír Patáčik, který přibližoval návod na úspěch přes nejlepšího fotbalistu planety Messiho. Ten má recept na gólový brankostroj v tom smyslu, že je důležité nejen sledovat míč, kde zrovna je, ale i předvídat, kde může být v dalším okamžiku. Hravá forma převládala na většině stanovišť, kde si žáci mohli vyzkoušet pestrou škálu činností, od auta na vodíkový pohon, přes skládání ubrousků, zdobení perníčků, líčení, až po pájení, svařování nebo dokonce dojení na trenažeru či laserovou střelnici.

„Zjišťovali jsme anketním způsobem, jak byli žáci, rodiče i zástupci škol spokojeni s novým místem konání akce a její úrovní, s venkovní expozicí a nabídkou škol, a těší nás, že absolutně převládala naprostá spokojenost,“ uzavřela ohlédnutí za letošním ročníkem vedoucí živnostenského úřadu Yvetta Králová, která již pracuje se zadáním zapojit do akce i školy vysoké.