Tříkrálová sbírka 2018

Archiv

MM F-M

1. 12. 2017

Přípravy na sbírku roku 2018 započaly v Charitě Frýdek-Místek již začátkem listopadu, kdy jsme za pomocí dobrovolníků vyčistili všechny pokladničky a připravily je na sbírku. Během tohoto měsíce nám také Tříkrálová komise při Diecézní charitě ostravsko-opavské schválila naše záměry na využití výnosu z koledování. „Při tvorbě záměrů na využití sbírky se snažíme o co nejširší pokrytí, tak aby peníze získané koledováním pomohly na co nejvíce místech. Proto májí své záměry vytvořeny všechny naše služby a budou tak podpořeni senioři, osoby se sníženou soběstačností, nemocní, stejně jako děti a rodiny, osoby v tísni,“ dodává dále Martin Hořínek.  Kompletní seznam záměrů můžete nalézt na webových stránkách Charity Frýdek-Místek, v sekci Tříkrálová sbírka. Prosinec se ponese v duchu balení tašek s materiálním vybavením pro zajištění sbírky, jako jsou cukříky a kalendáříky pro dárce, ale také korunky a drobné dárky pro koledníčky. Odměnou v nadcházejícím roce pro koledníky bude stejně jako letos volný vstup do aquaparku Olešná.

V roce 2017 se do sbírky, v rámci Charity Frýdek-Místek, zapojilo na 290 koledujících skupinek, které přes nepřízeň počasí a teplot dosahujících 17°C mrazu vykoledovaly částku přesahující 1, 9 mil. Kč. „Sbírka má také společenský rozměr – jsou na ní navázány místní tradice a ona sama z tradice vychází, v souvislosti s Tříkrálovou sbírkou se potkávají lidé, nejen s koledníky, ale také na tříkrálových koncertech, průvodech, setkání koledníků,“ doplňuje Hořínek. Ani v roce 2018 nebude chybět již tradiční Tříkrálový průvod městem Frýdek-Místek. A stejně jako loni bude ozvláštněn velbloudy. Průvod se uskuteční v sobotu 6. ledna 2018 a vycházet se bude
v 10 hodin od kostela sv. Jana a Pavla. Tři králové půjdou směrem na náměstí Svobody, kde bude živý betlém.

V letošním roce jsme pro koledníky vyhlásili také fotosoutěž, do které nám přišly moc krásné fotografie a kresby z koledování Tří Králů. Ani letos soutěž nebude chybět. Zájemci o koledování se mohou hlásit u koordinátorky Lenky Talavaškové – lenka.talavaskova@charitafm.cz, 733 741 564.

Za Charitu Frýdek-Místek Lenka Talavašková
koordinátorka Tříkrálové sbírky