Víte, jak se na Frýdecko-Místecku slavily Vánoce? Přijďte si poslechnout příběh Vánoc

Archiv

Lucie Talavašková

6. 12. 2017

"Díky společné předvánoční procházce s historikem Petrem Juřákem nasajete tu pravou vánoční atmosféru. Dozvíte se, co jsou to liturgická období, advent, co znamenají jednotlivé adventní neděle, jak se v minulosti na Frýdecko-Místecku slavily Vánoce a jaké zde byly zvyky nebo v čem mají původ betlémy, vánoční stromy, koledy a jiné symboly Vánoc,“ přibližuje ředitelka Beskydského informačního centra Frýdek-Místek Monika Konvičná.

V úterý 12. prosince 2017 zavítá Vánoční Den s průvodcem do Frýdlantu n. O. Sraz bude před Kulturním centrem (u Městského úřadu) v 16.00 hodin, odkud se vydáme přes parčík na náměstí k vánočnímu stromu, zajdeme ke kapli, která stojí na místě původního dřevěného kostela sv. Matouše, navštívíme kostel sv. Bartoloměje a na závěr pak kapli v nynějším Domově pro seniory, která je věrnou napodobeninou chrámu sv. Pavla v Římě.

Ve středu 13. prosince se pak vydáme za příběhem Vánoc do historické části Frýdku. Zde se sejdeme na Zámeckém náměstí ve Frýdku, kterému dominuje frýdecký zámek, v 16.00 hodin. V průběhu 1,5 až 2 hodin s průvodcem navštívíme kostel sv. Jana Křtitele, kostel sv. Jošta a jedinou baziliku v Moravskoslezském kraji.

Obě prohlídky zpestří ve Frýdku-Místku hudební vystoupení dětí ze zdejší Základní umělecké školy a ve Frýdlantu n. O.  dětského folklórního souboru Chasička.

Vánoční Den s průvodcem se koná zdarma a za jakéhokoliv počasí.