Betlém ve Smetanových sadech

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

26. 12. 2017

„Myšlenka na realizaci nového frýdecko-místeckého betléma se zrodila už před dvěma lety. K realizaci ale došlo až letos a soudě podle ohlasů návštěvníků, kteří dávali reference na zajímavý zážitek dalším, se tento projekt KultuřeFM velmi povedl a rozdal spoustu radosti,“ hodnotil náměstek primátora Pavel Machala.

Výtvor, který si prohlédly stovky lidí a obdivovaly nápad i mistrné řemeslné provedení jednotlivých výjevů, měl svůj vlastní příběh už od samotného začátku. Jak autor Oldřich Morys prozradil, tvarově vhodný a suchý strom našel v Sedlištích, ale vzhledem k délce vyřizování povolení a dalším okolnostem se realizace posunula o rok. Když se pak strom pokácel, zůstal na místě ležet dva týdny a osud zasáhl do jeho výsledné podoby. „Přemýšlel jsem, jak dlouhé větve mu nechat, ale rozhodl to za mě zlodějíček, který jej ořezal do současné podoby a větve odvezl. Tak určil finální tvar a já bych mu chtěl touto cestou poděkovat a vzdát hold – dobrá práce a čisté řezy!“ přibližuje s úsměvem Morys.

I když mělo být původní umístění betléma jiné, nakonec byl instalován v altánu Smetanových sadů a u spousty příchozích to rozvíjelo fantazii, jak se takový „monument“ podařilo do altánu dostat, případně, jak dlouho tam může vydržet bez zásahu dalších individuí, kteří by se chtěli „podílet“ na jeho výsledné podobě. „Původně se zvažovala různá umístění objektu, třeba na místeckém náměstí Svobody nebo v jeho blízkém okolí. Vzhledem k jeho podobě a velikosti jsme ale nakonec zvolili variantu altánu a toto rozhodnutí se nám osvědčilo,“ uvádí Jakub Tichý, ředitel KulturyFM. „Mám radost, že zvítězila varianta v parku. Chtěl jsem, aby se betlém nestal jen atrakcí vánočního shonu na náměstí mezi nákupy, ale aby se stal záminkou a cílem procházek klidnějším parkem. Lidé mě odrazovali od umístění v altánku z obav z vandalských útoků. Přijde mi ale důležité dát lidem důvěru a možnost ukázat, že jsme zdravá společnost, která si zaslouží důvěru, stejně jako svobodu. Z mého pohledu je to vlastně nejdůležitější poselství a tu nese ne objekt betléma samotný, ale jeho umístění,“ dodává Morys. Občané Frýdku-Místku v tomto smyslu prozatím obstáli a všichni doufají, že tomu bude až do poloviny ledna, kdy bude betlém uschován, abychom se z tohoto díla, které se může stát novým symbolem Vánoc ve Frýdku-Místku, mohli těšit i v dalších letech.

Oldřich Morys je rodákem z Frýdku-Místku a absolventem Fakulty výtvarných umění VUT v Brně. Ve svém díle se zaměřuje především na performance a instalace. Jeho projekty jsou ale nejčastěji k vidění v galeriích. Instalace ve veřejném prostoru tvoří zřídkakdy. „Touto instalací jsem se zaměřil na jinou cílovou skupinu než obvykle. Do galerií chodí nejčastěji poučení návštěvníci, kteří jdou cíleně za současným uměním. U betléma jsem si za cílovou skupinu určil děti. Tomu odpovídá výška jednotlivých výjevů i jejich zpracování. Chtěl jsem pro děti udělat krásnou věc,“ přibližuje podobu a záměr, který se mu zcela jistě podařilo naplnit, autor díla.