Pramen v Hájku v zimním režimu

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

2. 1. 2018

Aby voda v rezervoáru nezamrzla a nepoškodila ho, je v období, kdy jsou obvyklé teploty pod nulou, odvedena bypassem a vyvěrá pár metrů pod rezervoárem, kde si ji zájemci mohou, i když s menším komfortem, stále odebírat. Někteří lidé ale, zřejmě i díky prozatím nadstandardním teplotám, volají po tom, aby město aktuálně reagovalo na vývoj počasí. „Chceme v prvé řadě ochránit investici, díky které pramen vůbec znovu začal plnit svou funkci. Nebylo to nic jednoduchého, chová se dost nevyzpytatelně, a tak nechceme riskovat, že bychom o pramen zase přišli,“ říká náměstek primátora Jiří Kajzar.

„Nemá smysl vymýšlet nějaký systém, kdy by se v průběhu zimního období opakovaně voda z rezervoáru otevírala a zase zavírala. Teploty se mění velmi náhle, často jsou velmi rozdílné přes den a v noci, takže stanovit striktně nějaký režim, podle kterého by se občané mohli orientovat, by stejně nebylo možné. Buďme rádi, že se živel podařilo zkrotit, a těšme se z jeho účinků od jara do konce podzimu,“ vyzývá primátor Michal Pobucký.

Kdo přesto bez vody z Hájku nemůže být, může si ji nabírat z nižšího bodu. Podle prosincového odběru kontrolního vzorku splňuje požadavky stanovené pro pitnou vodu.