Město bude hospodařit s více jak jednou a čtvrt miliardy

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

3. 1. 2018

Na investiční akce je vyčleněno 184 007 000 korun. Největší objem investičních prostředků bude v příštím roce směřovat do vybudování Centra aktivních seniorů a nové sportovní haly Krystal. „V současné době již probíhá demolice budovy na ulici Pionýrů, na jejímž místě vyroste Centrum aktivních seniorů. Na projektu spolupracujeme s frýdeckomísteckým Svazem důchodců. V rozpočtu je na něj vyčleněno 39 milionů korun. Další velkou investiční akcí je výstavba haly Krystal na Slezské, na kterou je v rozpočtu vyčleněno 80 milionů korun. Měl by se tam hrát florbal a další extraligové sporty na výkonnostní úrovni,” řekl primátor Michal Pobucký.

Město počítá i s řadou dalších investičních akcí. Například vybudováním skateparku (11 mil.), výstavbou dětského hřiště v Lískovci (2 mil.), výměnou odpadního potrubí ve věžovém domě na ulici Komenského č. 159 (5,2 mil) nebo revitalizací Penzionu pro seniory a rekonstrukcí bytových jader v něm (10,5 mil.). Na zlepšení bydlení v bytových domech a domech s pečovatelskou službou je vyčleněno 5 milionů korun (na výměnu podlah, dveří, opravy a výměnu bytových jader a instalaci kuchyňských linek).

V rámci dopravy se počítá s výstavbou světelné křižovatky na Letné (7 mil.), rekonstrukcí křižovatky Hlavní-Dobrovského (8 mil.), výstavbou autobusového zálivu v Panských Nových Dvorech u lesa, opravou autobusového zálivu na ulici Bruzovská, rozšířením chodníku na ulici Příborská, výstavbou chodníku na ulici Černá cesta, opravami chodníků v ulicích Beskydská a Podpuklí, ČSA, Bruzovská, Křižíkova, Revoluční a J. Jabůrkové. Na opravy chodníků a schodišť je schváleno 20 milionů korun.

V rozpočtu je alokováno také přes 30 milionů na údržbu městské zeleně a dalších 1,6 milionů na běžnou opravu a údržbu dětských herních prvků na hřištích (ke konci letošního roku je ve městě 36 certifikovaných dětských hřišť). Na provoz arboreta je vyčleněno 1,8 milionů korun a na provoz Faunaparku 400 tisíc, které dostane od města Spolek pro Faunapark.

Peníze z rozpočtu budou uvolněny také na zajištění běžného provozu městských sociálních zařízení, Hospic F-M (6,475 mil.), Jesle (5,92 mil.), Domov pro seniory (13,234 mil.), Penzion pro seniory (7,772 mil.) a Centrum pečovatelské služby (11.885 mil). Mimo to je v rámci sociálních služeb vyčleněno téměř 12 milionů na dotační programy, jejichž cílem je podpora projektů v oblasti zdravotnictví, podpora a rozvoj sociálních služeb na území města a také podpora a rozvoj ostatních aktivit navazujících na sociální služby.