Hlášení o odpadech za rok 2017 – ISPOP

Archiv

MM F-M

12. 2. 2018

Magistrát města Frýdku-Místku, odbor životního prostředí a zemědělství, upozorňuje původce odpadů, tj. fyzické osoby oprávněné k podnikání a právnické osoby, že pokud v roce 2017 produkovali nebo nakládali s více než 100 kg nebezpečných odpadů nebo s více než 100 tunami ostatních odpadů (součet za všechny provozovny a činnosti), jsou povinni zaslat do 15.02.2018 „roční hlášení o produkci a nakládání s odpady“ (dále jen „hlášení“) do Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (dále jen „ISPOP“). Také osoby oprávněné k nakládání s odpady (sběrny, sklady, skládky atd.) mají povinnost zaslat hlášení, pokud v roce 2017 produkovaly nebo nakládaly s odpady, a to v jakémkoli množství.

K zaslání hlášení musí být původce odpadů nebo osoba oprávněná k nakládání s odpady zaregistrována v ISPOP a až poté lze hlášení zaslat jedním z následujících způsobů:

  1. přímo z vyplněného interaktivního PDF formuláře, který je ke stažení v uživatelském účtu ohlašovatele po obdržení přihlašovacích údajů,
  2. prostřednictvím specializovaného programu na vedení odpadové evidence,
  3. pomocí datové schránky, jestliže je hlášení zpracované jako dokument ve formátu XML (ID datové schránky 5eav8r4).

Hlášení se zasílají zvlášť za každou samostatnou provozovnu, činnost a mobilní zařízení. Pokud původce odpadů nebo oprávněná osoba k nakládání s odpady provozuje činnost, při níž vznikají odpady, nebo nakládá s odpady na území správních obvodů různých obcí s rozšířenou působností a nemá zde stanovené samostatné provozovny, zasílá za každý správní obvod jedno souhrnné roční hlášení za všechny činnosti realizované v tomto správním obvodu. Do hlášení se uvádí veškeré odpady, a to kategorie nebezpečné i ostatní. Registrační formulář, uživatelský účet, manuály a další důležité informace se nacházejí na internetových stránkách www.ispop.cz

Povinnost zasílat hlášení vyplývá z ust. § 39 odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. V případě dotazů se můžete obrátit na Magistrát města Frýdku‑Místku, odbor životního prostředí a zemědělství, Mgr. Dita Tararíková, kancelář č. 419, e-mail: tararikova.dita@frydekmistek.cz tel.: 558 609 615.