Nabytí minimotorestu prošlo až napodruhé

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

28. 2. 2018

Koupi objektu, v němž lze provozovat restaurační zařízení a které hlavně disponuje sálem s kapacitou pro 120 lidí, za cenu 5,4 milionu korun, jež byla navržena majiteli na základě znaleckého posudku, podpořili zastupitelé za ČSSD, KDU-ČSL, ANO, KSČM a Eva Richtrová z Realistického klubu, která nebyla přítomna prvnímu hlasování. Záměr nepodpořili zástupci Našeho Města a také Klubu opozičních zastupitelů.

V úvodu diskuze vystoupila předsedkyně Osadního výboru Zelinkovice-Lysůvky Alice Ondračková, která shrnula důvody, proč zdejší lidé chtějí, aby radnice objekt koupila. Varovala přitom, aby nenastala situace jako v sousedních Chlebovicích, kde byl před deseti lety podobný problém.

„Došlo tam k prodeji a dnes je z jejich hospody sklad elektrozařízení. Chlebovice ale aspoň mají včelařský dům, i když kapacitně ne úplně vyhovující a nenahrazující restauraci. My tu šanci nemáme. Z obecního majetku město vlastní jen školku, hasičskou zbrojnici, hřiště a hřbitov. Jestli přijdeme o hospodu, přijdeme o jedinou šanci, kde se mohou občané scházet. Přitom jsme aktivní vesnice,“ nabádala zastupitele před jejich rozhodnutím Alice Ondračková.

Náměstek primátora Jiří Kajzar ovšem zopakoval své výhrady ke koupi: „My ji nepodpoříme, protože máme velké pochybnosti o provozování. Ti lidé nemají představu, co to obnáší, dnes se zavírají i některé hospody ve městě. Ten objekt potřebuje další investice, určitě další dva miliony, aby se to podařilo dát do nějakého stavu. Proto nesouhlasíme s cenou, která je podle nás přemrštěná. Zdejší lidé potřebují peníze na infrastrukturu, kanalizaci, ne na to, aby tam byl pětkrát do roka ples.“

„Já beru zelinkovický osadní výbor jako jeden z nejaktivnějších, místní se chtějí setkávat. V momentě kdy přijdeme o ten prostor, ne o hospodu, ale objekt, v němž se může dít cokoliv, tak jej nebudeme mít čím nahradit. Místní přichází s tím, že cítí obrovskou nejistotu do budoucna, že cítí, jak je tato věc pro ně důležitá, a my jim nemůžeme říct jako velcí vezírové, že nemají pravdu, a kárat je, že to nedomysleli. Naopak – měli bychom jim pomoci, zvlášť když nákup lze realizovat z vyčleněných peněz pro jejich požadavky. Podpořme je, protože minimotorest je tím místem, kde se mohou potkat a nemusí jezdit do města. Cena není malá, ale pak můžeme diktovat pravidla hry v tomto objektu,“ argumentoval náměstek primátora Karel Deutscher, který má tuto městskou část na starosti. Z opozičních zastupitelů si pak vzala slovo například Adéla Řehová, která sice konstatovala, že „obec bez hospody, školy a kostela není obec“, ale že koupi nepodpoří. Navrhovala, aby se záležitostí zabývala majetková komise. To se nelíbilo primátorovi Michalu Pobuckému. „Proč to chcete vracet na začátek do majetkové komise? Ta je pouze poradní orgán a ze Zákona o obcích stejně musí rozhodnout zastupitelstvo,“ vyčítal primátor, který se následně v prezentaci věnoval dostupným znaleckým posudkům, které měli předsedové klubů k dispozici již na společné schůzce před zastupitelstvem. Znalecký posudek majitelů uváděl cenu za pozemek, budovu a příslušenství zhruba 6,7 milionu, posudek města přibližně 7,1 milionu. K výsledné ceně majitelů 5,6 milionu a u města 4,8 milionu se znalci dopracovali započtením „slabých stránek a rizik“. „Rizika jsou bezpředmětná, protože spojení s hasičárnou je pro nás naopak výhodou, to, že „většinu užitné plochy tvoří velký sál s jevištěm“ je zase to, co chceme a potřebujeme, parkovací místa jsou kolem komunikace, ale v počtu, o kterém si většina zařízení může nechat zdát, hluk také nevadí, když to není objekt k bydlení, žumpa na cizím pozemku není rizikem pro nás, protože ten pozemek je městský,“ vyjmenovával Michal Pobucký, aby se zastupitelé nebáli ceny nad výsledný znalecký posudek. Miroslav Dokoupil upozornil, že zdůvodnění případné odchylky od ceny v místě a čase obvyklé je v důvodové zprávě dostatečné. „Budu hlasovat pro nabytí, protože jsem zažil období, kdy se odtrhlo Staré Město, pustili jsme Sviadnov a dnes nejsme katastrálně spojeni se Skalicí, kde se tendence k odtržení také vyskytovaly. Chovejme se k těm lidem stejně jako k lidem na katastrálním území Místek a Frýdek,“ apeloval Miroslav Dokoupil.

Na čísla ve znaleckých posudcích navázal i Jaroslav Chýlek: „Já jsem ztratil určitou úctu ke znaleckým posudkům, tak je velkoryse zanedbám. Ale obec má určité úkoly – část je dána zákonem, část zkušenostmi. Paní Řehová vyjmenovala, co obec dělá obcí, pak překvapivě řekne, že bude hlasovat proti. Neměli bychom se k okrajovým částem chovat macešsky, mají mít podobné vyžití jako ostatní. Je tam jediný velký sál, když jej ztratíme, mělo by být povinností začít přemýšlet, kde jim jej zřídíme. A zřízení nového sálu by vyšlo levněji? Často měříme dvojím metrem. Někdy se zaštiťujeme, že to či ono ekonomicky nevychází, ale my nejsme podnikatelským subjektem, naším úkolem je zajistit lidem možnost vyžití. Byznys dělám ve firmě, tady jsme na obci. A občané okrajových oblastí mohou poukazovat na to, že z jejich pohledu některé investice v centru jsou mnohem zbytečnější, nechci připomínat kašny a jiné. A korelaci s kanalizací – to nemůže nikdo myslet vážně. Ti lidé si zaslouží kanalizaci, stejně jako tu hospodu.“

„Já jsem jako občan Zelinkovic seznámen, jak to v této části funguje, a vím, že obyvatelé sousedních Chlebovic dodnes cítí jako křivdu, že se nemají kde scházet, když z jejich hospody je dnes sklad. I Chlebovice Zelinkovice podpořily, protože vnímají tu potřebu. Já jsem přesvědčen, že místní se budou umět o ten objekt postarat,“ přidal se náměstek primátora Pavel Machala.

„Já jsem také po obsáhlé diskuzi pro, byť jsem se také zprvu vyjadřoval, že by měl v této věci rozhodnout trh. Buďto zrušme to usnesení, kdy jsme okrajovým částem dali určitou autonomii, nebo je nechejme ji využívat,“ prohlásil radní Jakub Míček a náměstek primátora Richard Žabka jej doplnil, že KDU-ČSL je rovněž připraveno hlasovat pro návrh s tím, že „Zelinkovice ví, co dělají“.

I když ještě před hlasováním primátor Michal Pobucký vyzýval, aby město neházelo Zelinkovice a Lysůvky přes palubu a náměstek primátora Karel Deutscher, aby se neopakovala dvakrát stejná chyba, kdy město podobným způsobem v Zelinkovicích už ztratilo jedno veřejné prostranství u Jednoty, v prvním hlasování se dostatečný počet hlasů nenašel. Povedlo se to těsně až napodruhé a obyvatelé Zelinkovic a Lysůvek si oddechli.