V pondělí začne jarní úklid města

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

9. 3. 2018

Úklid místních komunikací odstartuje na frýdeckém sídlišti Slezská a místeckém sídlišti ČSA. Čistit se od úterý budou i nejfrekventovanější autobusové trasy – T. G. Masaryka, Ostravská, Frýdlantská, 28. října, Nádražní a další. Do konce března budou vyčištěny komunikace v místních částech Chlebovice a Zelinkovice-Lysůvky. V dubnu budou práce pokračovat v Lískovci, Skalici a Panských Nových Dvorech. (harmonogram jarního úklidu viz příloha)

Spolu s jarním úklidem města odstartuje i tradiční blokové čištění ulic, spojené s dočasným zákazem parkování v dané lokalitě. První letošní se uskuteční 13. března na ulici Josefa Kavky, následovat bude ve čtvrtek 15. března ulice Jiřího z Poděbrad. „Blokovky poběží obdobně jako vloni, každé úterý a čtvrtek, výjimečně o víkendech. Počítáme i s několika mimořádnými úklidy, kdy je z různých důvodů nutno ulici vyčistit. V plánu je na osmdesát blokových čištění, která budou ukončena v  listopadu,“ řekl Jaromír Kohut, předseda představenstva TS a.s.  (harmonogram blokového čištění viz příloha)

Součástí jarního úklidu je také vyhrabávání trávníků, které začne na sídlištích Spořilov, Kolaříkovo a Anenská. Trávníky kolem výsadeb budou vyhrabávány ručně, větší plochy obstarají stroje, které trávníky zároveň provzdušní.

Zaměstnanci městských technických služeb budou pracovat i o sobotách, aby byl jarní úklid co nejrychleji hotov. Pomáhat jim bude na třicet pracovníků v rámci veřejně prospěšných prací, kteří budou převážně vyškrabávat drny z dlažeb chodníků, čistit odtokové žlábky, ale také vyhrabávat plochy veřejné zeleně a uklízet nepořádek z keřových výsadeb.

„Věříme, že frýdecko-místečtí občané budou s úklidem spokojeni a při procházkách městem si užijí opravdovou jarní pohodu,“ doufá primátor Michal Pobucký. Přispějí k ní také již před zimou vysázené cibuloviny, které v jarních měsících rozkvetou a předvedou se ve své plné kráse. Záhony budou zdobit tulipány a hyacinty, ale také macešky, pomněnky a další květiny.

Harmonogramy úklidu – http://www.tsfm.cz/tydenni-plany-a-harmonogramy/harmonogramy-2018/