Připomínka hrdinství místních vojáků

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

15. 3. 2018

„Od 14. března 1939 nás dělí již dlouhá doba 79 let a pamětníků tehdejších událostí ubývá. Dovolte mi, abych všechny, zvláště pak pamětníky, pozdravil a vyjádřil obdiv a úctu všem, kteří svým činem burcovali k celonárodnímu odporu proti nacistickým okupantům. Hrdinný odpor vojáků Czajankových kasáren zůstal ojedinělým bojem za obranu města a bude navždy zapsán do dějin Frýdku-Místku.

Odkaz obránců kasáren: „Za vlast a svobodu je třeba bojovat!“ je aktuální a zřetelný i dnes a my bychom nikdy neměli dopustit, aby byl zapomenut,“ řekl v proslovu u památníku 8. pěšího pluku primátor Michal Pobucký, který v něm jako každoročně stručně shrnul historickou událost.

 

Z historických pramenů se ví, že cestou do Místku německé vojsko střílelo do rozsvěcených pouličních plynových lamp a první německé motorizované jednotky pod vedením plukovníka Stoewera dorazily ke kasárnám asi v půl šesté večer. V kasárnách tehdy byli ubytováni nováčci a též se tu shromáždili poddůstojníci posádky na kurs polštiny.

O historické události čteme i v kronice města Frýdku: „Před vraty zastavil říšský tank. Nastala střelba. Odvážnější nováčci stříleli, jak uměli. Jeden z délesloužících umístil kulomet proti vratům průjezdu, a když Němci chtěli vniknout do kasáren, byli tam koseni. Couvli a chystali se k ráznému činu.“

Hrdinové se Němcům nakonec přece jen museli vzdát a celé město zažívalo trauma při pohledu na cestu plnou německého vojska a na hlídkující německé vojáky, kteří stáli u každého domu.