Svoz bioodpadu startuje 31. března

Archiv

MM F-M

26. 3. 2018

Letošní svoz je plánován od dubna do konce listopadu, a to stejně jako loni, tedy jednou za čtrnáct dní. Zahájení v sobotu 31. března je jako náhrada za svoz, který se měl konat 2. dubna, ale jelikož tento den připadá na Velikonoční pondělí, byl svoz z technických důvodů přesunut na dřívější termín, aby občané Chlebovic, Lysůvek a Zelinkovic o tento svoz nepřišli.

Občané Frýdku-Místku, včetně zahrádkářů, mohou zdarma a celoročně, tak jako v minulých letech, k odložení nejen biologického odpadu využívat také sběrné dvory na území města a kompostárnu v Bruzovicích. Lidé, kterým kapacita jejich nádob nedostačuje, tak mají variantu, jak i s tímto biologickým odpadem naložit.

V loňském roce se svezlo prostřednictvím hnědých nádob celkem 1 726 tun bioodpadu, a to od trávy, sena, listí, přes spadané ovoce, květiny, až po bioodpad z domácností jako slupky ze zeleniny, čajové sáčky nebo kávové sedliny. Všechen tento materiál skončil v kompostárně, kde byl zpracován na kompost a kvalitní zeminový substrát.

Svoz bioodpadu zavedlo město z několika důvodů, jednak vyšlo vstříc požadavkům občanů, ale také se tímto snaží vylepšit systém nakládání s bioodpady a snížit množství odpadů ukládaných na skládku nebo na místa k tomu neurčená, tzv. černé skládky.

Harmonogram svozu bioodpadů v roce 2018 je přílohou této zprávy.