KÁCENÍ A OŘEZY DŘEVIN V OCHRANNÝCH PÁSMECH INŽENÝRSKÝCH SÍTÍ

Archiv

MM F-M

28. 3. 2018

Inženýrské sítě, tepny, které přivádějí do našich domovů pro život potřebné energie, jakými jsou například nadzemní a podzemní elektrické vedení či sdělovací kabely, dále podzemní plynovod, teplovod, vodovodní a kanalizační řad, a jejich ochranná pásma, je nutné udržovat tak, aby byl zabezpečen jejich řádný chod a bezproblémová funkčnost.

V minulosti při zakládání sídlišť a rozvoji města byly vysazovány stromy na sítích nebo v ochranných pásmech těchto sítí. Energetický zákon zakazuje vysazování dřevin na sítích nebo v jejich ochranných pásmech a správci inženýrských sítí jsou povinni udržovat tyto sítě a jejich ochranná pásma bez dřevin.

Správci inženýrských sítí vytipovávají kolizní místa, na kterých je nutné vykácet dřeviny. V případě elektrizační a telekomunikační soustavy je možné provést jen ořezy dřevin.

V letošním roce dojde k ořezům nebo kácení stromů například na Panských Nových Dvorech poblíž Frýdecké skládky, na Nových Dvorech-Podhůří u zahrádkářské osady, v lokalitě Na Zátiší, Nové Dvory-Vršavec a v Lískovci.