Město zajistí více „kultury“ do všech okrajových částí

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

3. 4. 2018

„U letního kina jsme byli odkázáni na dodávku jiných subjektů, ale nyní se radnice rozhodla pořídit vlastní plátno, takže můžeme dělat více akcí, protože je to pro nás jednodušší a finančně výhodnější,“ vysvětlil ředitel KulturyFM Jakub Tichý, který chce po osadních výborech tipy na místo a termín, kdy se jim může letní kino hodit podle místních zvyklostí a akcí.

Letní kina budou ve Frýdku-Místku probíhat každou středu od června do srpna, se dvěma projekcemi se počítá v okrajových částech, kde se dohodnou na žánru, o který by měli zájem, a vyberou si ze seznamu dostupných filmů.

Kromě zpestření v podobě letního kina se osadní výbory budou ještě zamýšlet, jak naloží s 30 tisíci korunami vyčleněnými pro každou městskou část. „Rozhodnou si, co by si v kulturní oblasti představovali, co by uvítali, a město ponese část financování – zaplatí z těch peněz interprety, technické zabezpečení, produkční věci a podobně. Buď využijí vlastních kontaktů a zdrojů nebo KulturaFM prostě například pomůže sehnat dechovku,“ objasňoval praxi pro další měsíce náměstek primátora Pavel Machala. Podle primátora Michala Pobuckého tento nápad pomůže „vesnické“ pospolitosti. „Spolky musí spojit síly a pořádat společné akce, což se osvědčuje. Když to dělá každý sám, například ples, je to drahé. Náš finanční příspěvek může dát pořadatelům větší jistotu, aby se nestávalo, že někdo z realizačního týmu musí nakonec třeba tahat peníze z vlastní kapsy. Chceme, aby kulturní akce v okrajových částech fungovaly,“ shrnul filozofii města primátor Pobucký.

„Děkujeme, jste velkorysí,“ reagovali zástupci osadních výborů, kteří už měli plnou hlavu toho, jak přidělené finanční prostředky co nejlépe využít.