Frýdek-Místek je i městem pro byznys

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

3. 4. 2018

„Frýdek-Místek se může pochlubit jedním z nejvyšších přírůstků obyvatel v celém regionu, nízkou dlouhodobou nezaměstnaností a také vysokým podílem podnikatelů. V přístupu veřejné správy město vyniká především vysokým podílem výdajů, které radnice věnuje na podporu veřejné dopravy,“ vypíchla v hodnocení analytická agentura Datank, která do výzkumu zahrnuje automaticky všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice. Srovnávací výzkum Město pro byznys se od ostatních projektů odlišuje nejen rozsahem, ale i množstvím sledovaných kritérií, v nichž figurují všechny oblasti, které mají pro podnikatele a firmy strategický význam.

Ocenění za město převzal v ostravském Clarion Congress Hotelu ve středu 21. března v rámci krajského setkání Svazu měst a obcí náměstek primátora Pavel Machala. „Město pro byznys je velmi komplexní záležitost, proto nás stříbrné umístění moc těší. Snažíme se ve městě rozvíjet všechny oblasti, což se v součtu promítlo do příznivého výsledku, který je oceněním naší práce,“ okomentoval cennou trofej Pavel Machala.

„Cílem tohoto výzkumu je vytvořit diskusní platformu na téma možnosti malého a středního podnikání ze strany samospráv. Organizátoři a partneři výzkumu si jsou velmi dobře vědomi, že naším úkolem je vytvářet co nejlepší životní podmínky pro všechny, proto chtějí zprostředkovat jednotlivým radnicím dobré zkušenosti a nápady z ostatních regionů a debatu o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Je pozitivní, že příkladem dobré praxe pro ostatní je i Frýdek-Místek,“ doplnil náměstek primátora Karel Deutscher, který má podnikání ve městě na starosti.

„Podnikatelské prostředí nás zajímá neustále, i když někteří při dnešní nízké nezaměstnanosti mají pocit, že je to zbytečné. My si to nemyslíme, a proto například neustále vedeme jednání ohledně brownfieldu v bývalém areálu Arceloru. Určitě je také přínosné, že stále přibývají místa, odkud se k nám lidé mohou dopravovat v rámci MHD zdarma, což jim usnadňuje dojíždění za prací,“ ujistil, že radnice v úsilí o rozvoj podnikání nepolevuje, primátor Michal Pobucký.

Celkové pořadí: 1. Ostrava, 2. Frýdek-Místek, 3. Odry, 4. Opava, 5. Frýdlant nad Ostravicí, 6. Hlučín, 7. Třinec, 8. Frenštát pod Radhoštěm, 9. Vítkov, 10. Kopřivnice, 11. Kravaře, 12. Krnov, 13. Bohumín, 14. Jablunkov, 15. Karviná, 16. Nový Jičín, 17. Bílovec, 18. Český Těšín, 19. Rýmařov, 20. Havířov, 21. Bruntál, 22. Orlová.