Nejlepší školní házenkářky a házenkáři na republikovém finále ve Frýdku-Místku

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

16. 4. 2018

„Těší mě, že zrovna Frýdek-Místek bude hostit finálové souboje. Jsme tradiční házenkářské město a pořadatelství je ocenění kvalitní práce s mládeží, kterou jako město štědře podporujeme. Před startem turnaje jen všem přeji, aby se jim vyhýbala zranění, protože házená je tvrdý sport,“ řekl náměstek primátora Pavel Machala na tiskové konferenci, která jen zdůraznila velkolepost tohoto podniku v režii Asociace školních sportovních klubů. Jak potvrdila Jana Gellnerová, předsedkyně krajské rady této organizace, okres Frýdek-Místek patří k nejagilnějším v republikovém měřítku, i díky osobnosti Sylvy Kubalové, která organizuje aktivity na základních i středních školách. A mezi nimi patří k nejaktivnějším právě pořadatelská 6. ZŠ, která každoročně patří mezi nejlepší v okrese, protože zde dokážou motivovat děti ke sportu.

„Když jsme žádali o pořadatelství, mluvily za nás úspěchy v mládežnických kategoriích. Stali jsme se vicemistry republikového finále, od roku 1999 vychováváme talenty díky důležité spolupráci školy a města,“ sdělil médiím Martin Strnadel, ředitel republikového finále. Pavel Bochnia, předseda exekutivy Moravskoslezského krajského svazu házené, navázal, že spolupráce se školami je základním kamenem, bez kterého nelze dosáhnout úspěchu. „V tomto házená nemůže zůstávat pozadu a jedním dechem je třeba říct, že bez podpory, jaké se třeba dostává ze strany města házené ve Frýdku-Místku, nebude obecně budoucnost sportu ideální. Věřím, že turnaj takového typu rovněž prospěje popularizaci házené, ale je to i to tom – pobavit se, poznat kamarády, nabrat zkušenosti a ty zužitkovat v budoucnu,“ řekl Pavel Bochnia.

Ke slovu se dostali také patroni, kteří mají být pro mládež inspirací. „Když jsem já byla malá, tak se mi nesnilo, že by se náš sport mohl takto medializovat a dostat na takovou úroveň. Házená si to zaslouží, pro děti to bude velký zážitek, může je to motivovat, aby se dostaly někam výš. Budou v televizi, takže si to určitě užijí,“ věřila před turnajem Lenka Roháčková, brankářka Sokola Poruba. „Když jsem já hrával soutěže na základní škole, vůbec to nebylo takto v podvědomí, takže pro házenou to bude jenom dobře, velká inspirace a propagace, která nám může pomoci s velkou konkurencí ostatních sportů,“ dodal Vojtěch Petrovský, člen frýdecko-místeckého házenkářského týmu se zkušenostmi z reprezentace.

Najděte si cestu do haly 6. ZŠ, fanděte domácímu chlapeckému týmu nebo si v pátek nalaďte od 11 nebo 12 hodin ČT Sport.