Plníme programové prohlášení: Zachováváme podporu tradičním kulturním akcím

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

17. 4. 2018

Hlavní pořadatel POD SVÍCNEM z.s. vypustil první informace k letošnímu ročníku takto: „Sweetsen fest? 15 let, 10 scén, 5 dnů, 3 Andělé a 1 přehrada!“ Další budou uvolněny na tiskové konferenci, která se připravuje na 24. dubna v prostorách bývalé Místecké záložny (Moravia banky). I to svědčí o tom, že Sweetsen fest hodlá pronikat do dalších a dalších zajímavých míst a prostor ve městě. „Když jsme přišli s myšlenkou zahajovacího koncertu v nové hale Polárka, vypustili jsme tak trochu džina z lahve, protože pak už se Petrovi Korčovi nezdál žádný nápad nerealizovatelný. Bylo z toho loni, kdy jsme slavili 750 let i novou grafickou identitu města s vlnovkou, symbolické otevření festivalu přímo na řece Ostravici, odkud už byl jen krůček k tomu předvést něco podobného, a ještě lepšího – jak jinak –  na Olešné. Této myšlence jsme byli velmi nakloněni, protože rekreační areál na Olešné je naše chlouba. Je jedinečný svou nabídkou aquaparků, multifunkčních hřišť i zokruhovanou in-line stezkou, takže další jedinečná záležitost do ní přirozeně zapadne a vše jen podtrhne a zdůrazní fenomén, který se ve Frýdku-Místku podařilo vybudovat,“ říká primátor Michal Pobucký, který drží nad festivalem záštitu.

Sweetsen fest však už také pronikl do bývalých výrobních hal textilní továrny Slezan a multižánrová přehlídka expanduje do dalších netradičních míst, kdy se letos počítá s programem také ve faunaparku, komorním divadelním sále nebo v Parku pod zámkem. „Pro mě osobně je Sweetsen fest pořád tím vzrušujícím zážitkem jako před lety, hlavně jeho příprava. Nejenom město Frýdek-Místek a Moravskoslezský kraj už ví, že ve Sweetsen festu mají něco mimořádného. Co mě těší ještě více, je skutečnost, že stále více regionálních osobností, mecenášů i firem začíná rozumět našim vizím, naším snům a stávají se strategickými partnery a podporovateli a my tak můžeme realizovat i opravdu smělé a ještě před pár lety nepředstavitelné nápady,“ dodává ředitel a zakladatel festivalu Petr Korč, kterého těší, že letošní program potvrdí nejen výjimečnost festivalu, ale i celé místní kulturní komunity. Festival, který má i benefiční podtext, letos proběhne poprvé v historii na deseti scénách a v pěti dnech. Mimořádný zážitek nás čeká i během slavnostního zahájení na přehradě Olešná, jehož součástí

budou mimo jiné i tři čerství frýdecko-místečtí držitelé Ceny Anděl. „Speciálně pro zahájení akce vznikne v areálu přehrady i na samotné hladině hudební scéna, která bude nejen nejrozsáhlejší, ale zcela jistě i nejefektnější, co se diváckého zážitku týče. Program zajistí v několikahodinovém pásmu frýdecko-místecký Big BLAST! Band s celou řadou věhlasných i oceňovaných hostů. Čekají nás hudební spojení, která diváci neměli a pravděpodobně už nikdy jindy asi nebudou mít možnost slyšet. Součástí programu budou například i David Stypka, Mirai Navrátil a Marian Friedl, čerství držitelé Ceny Anděl,“ odtajňuje bombastické zahájení, které mimo hudební program nabídne i panorama Beskyd a efektní světelnou show s využitím vodní hladiny, Petr Korč. Start festivalu Sweetsen fest má být i symbolické znovuotevření celé rekreační oblasti. Nově napuštěná přehrada i její okolí totiž prošly v minulých letech náročnou a nákladnou revitalizací, která i bez festivalu nabízí nepřeberné množství volnočasových aktivit.

Vedle hlavního spolupořadatele akce Statutárního města Frýdek-Místek je spolupořadatelem také městská organizace KulturaFM. Její ředitel Jakub Tichý vyzdvihuje hlavně vystupující držitele Ceny Akademie populární hudby Anděl s vazbou na Frýdek-Místek za rok 2017. Těmi jsou: David Stypka & Bandjeez – sólový interpret, Mirai Navrátil a Mirai – objev, Marian Friedl a Beránci a vlci – žánrová cena v sekci folk. „Netřeba asi dodávat, že podobným skóre – tři Andělé pro Frýdek-Místek, které je obohaceno i řadou dalších cen, se nemůže pyšnit žádné jiné srovnatelné město v České republice,“ upozorňuje Jakub Tichý na lesk 15. ročníku multižánrového benefičního festivalu Sweetsen fest, který proběhne od středy 20. do neděle 24. června.

Vstup bude již tradičně zdarma, a tak mohou být lidé o to štědřejší během probíhajících finančních sbírek pro organizace ADRA, Charita a Podané ruce. Partnery akce jsou i tyto městské společnosti: TS a.s., Frýdecká skládka, a.s., Sportplex Frýdek-Místek, s.r.o., Turistické informační centrum Frýdek-Místek, p.o.