Raná péče pro děti se zrakovým hendikepem funguje i ve Frýdku-Místku

Archiv

MM F-M

23. 4. 2018

Jedná se o bezplatnou sociální službu rodinám, které pečují o dítě s hendikepem ve věku do sedmi let. Funguje to tak, že poradkyně rané péče dojíždějí přímo do rodin a s využitím vhodných metod a postupů pomáhají rozvíjet schopnosti a dovednosti dítěte, poskytují informace, podporují rodiče i sourozence.

Na pomoc rodinám s dětmi se zrakovým a kombinovaným postižením se specializuje Středisko rané péče SPRP, pobočka Ostrava, které působí v rámci celého Moravskoslezského kraje, tedy i ve Frýdku-Místku. V současné době dojíždějí poradkyně rané péče za sedmi frýdecko-místeckými rodinami s dětmi se zrakovým hendikepem. „Po narození dcery se na nás většina lékařů dívala jako na speciální případ, absolvovali jsme nespočet vyšetření. Když k nám domů přijela poradkyně rané péče, neřešila, co všechno je špatně, ale jak Nikolce a nám pomoct to zvládnout. Hrozně povzbuzující bylo zjištění, že problémy, kterých jsem se bála, mají dnes i díky technice, zkušenostem a studiím řešení. Na každou další návštěvu poradkyně rané péče se těšíme. Vždy nám přiveze nové podněty, probereme, co se podařilo a zabralo. Diskutujeme o aktuálních problémech a o tom, jak je řešit. Je osvobozující mluvit s někým, komu toto téma není nepříjemné a nedívá se na mě s lítostí a současně s pocitem úlevy, že jeho se to netýká,“ říká jedna z klientských maminek.

Na středisko rané péče se mohou obracet rodiče, jejichž děti mají v oblasti zrakového vnímání vážnější hendikep nebo jejichž vývoj neprobíhá, jak má. Více informací naleznete na http://www.ranapece.cz/ostrava/, kontaktní tel.: 774 567 236, e-mail: ostrava@ranapece.cz.

Kristina Mezníková
Středisko rané péče SPPR, pobočka Ostrava