O čem rozhodli radní?

Archiv

MM F-M

3. 5. 2018

Radní rozhodovali například o dotacích.

Doporučujeme například zastupitelstvu poskytnout čtvrt milionu spolku Cesta bez bariér. Ten na území města zajišťuje alternativní dopravu pro imobilní občany i ty, kteří se stanou imobilními jen dočasně, v důsledku úrazu nebo choroby. Zájemci si službu mohou objednat telefonicky 739 786 540 nebo mailem cestabezbarier@seznam.cz. Služba je provozována v pracovní dny od půl sedmé ráno do tří odpoledne. Jednorázová platba za jízdu po městě činí 60 korun.

V oblasti sportu rada doporučuje podpořit plavecký Lašský sportovní klub, který navštěvuje na 160 dětí, které mají skvělé výsledky.  Dvousettisícovou dotaci by klub použil na částečnou úhradu nákladů za nájmy plaveckých bazénů a ostatních sportovišť.

Rada doporučila zastupitelstvu podpořit i cyklistickou akci – Czech Cycling Tour. Do města by tak opět přijely světové cyklistické týmy a byli bychom opět součástí prestižních cyklistických závodů, které mají obrovský ohlas u fanoušků cyklistiky, ale také u dalších občanů, kteří třeba rádi nakouknou do depa závodníků s celým zázemím.  

A jednali jsme taky o hokeji. Zastupitelům doporučujeme pokračovat ve spolupráci města s třineckým hokejovým klubem, která trvá od roku 2015 a která pozvedla prestiž místního hokeje i zájem dětí o to, hrát hokej. V loňské sezoně se u nás navíc vyprofilovalo několik hráčů, kteří se díky svým výkonům dostali i do extraligového týmu HC Oceláři Třinec a stali se i oporami v play off. Podpora by byla ve stejném finančním objemu jako dosud a byla by garantována na čtyři roky. 

Na programu byly i opravy chodníků a komunikací a příprava projektových dokumentací.

V následujících měsících bude zahájena oprava chodníků v ulicích Pod Školou a Nad Stadionem ve Frýdku. Realizovat ji budou naše technické služby. A ty opraví taky komunikace ve vnitrobloku Spořilov mezi ulicemi K. H. Máchy a Wolkerova v Místku.

V souvislosti s úpravami ve městě jsme zadali i vypracování projektových dokumentací. Například na vybudování parkovacích míst na ulici Bezručova u parku, která žádají obyvatelé přilehlých domů.

Rada schvalovala také zakázky.

Rada rozhodla zadat milionovou zakázku na rekonstrukci šaten, umýváren a záchodů v mateřské školce Anenská a taky zakázku na opravu hasičské zbrojnice v Zelinkovicích, kde se vymění okna, podlahy, obklady i omítky, fasáda získá nový nátěr a opraví se i elektroinstalace. U téhle zakázky byla smlouva uzavřena až se třetím v pořadí, protože první a druhý zájemce museli z kapacitních důvodů odmítnout uzavření smlouvy. To je trend, firmy mají hodně zakázek a málo lidí, takže musí zakázky odmítat.

Rada odsouhlasila zrušení veřejné zakázky na výstavbu skateparku, proč?

Do výběrového řízení, které bylo vypsáno již podruhé, protože poprvé se nikdo nepřihlásil, se teď napodruhé přihlásila jen jedna firma, která navíc nabídla, že zakázku zrealizuje za mnohem vyšší částku, než jsou předpokládané náklady podle projektové dokumentace.

Rada schválila prodej movitého majetku. Budou si ho moci odkoupit občané?

Vyřazený movitý majetek města nabízíme občanům formou aukcí, které probíhají na portále www.aukcefm.cz, odkaz je i na webu města. Tentokrát bude v nabídce elektronika, převážně vyřazené počítače, u kterých se navrhovaná prodejní cena pohybuje okolo 1500 korun, ale bude tam třeba i hlasovací systém za sto tisíc nebo plátno za 20 tisíc. Termín aukce bude v předstihu zveřejněn na webu města i ve Zpravodaji.

A rozhodovalo se také o umístění Bludných balvanů…

Bludné balvany ležely v trase horkovodu a z důvodu jeho opravy musely být z místa odstraněny. Následně jsme museli zvolit nové místo, kam je uložit, protože na původní místo to již nelze, v ochranném pásmu inženýrských sítí nesmí růst ani stromy, natož být umístěny několikatunové balvany. Takže balvany najdou své místo u kina Petra Bezruče, v těsné blízkosti náměstí Evropy.