Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek přináší radost do osamocených srdcí

Archiv

MM F-M

7. 5. 2018

Právě ve Frýdku-Místku se v roce 2004 zrodila myšlenka založit Dobrovolnické centrum ADRA, které by soustřeďovalo dobrovolníky, kteří by vykonávali svou činnost pravidelně v různých zařízeních, jako jsou např. domovy pro seniory, nemocnice, hospic atd. Naše Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek působí jak na Frýdecko-Místecku, tak na Frýdlantsku, Třinecku a Novojičínsku. 

Hlavním smyslem naší činnosti je snížit pocit osamocení u seniorů, osob se zdravotním postižením či dlouhodobě nemocných a u dětí v dětském domově, a to prostřednictvím dobrovolníků. Dobrovolníci jsou lidé, kteří bez nároku na odměnu docházejí za lidmi, kteří se cítí opuštěni a jsou vděčni za návštěvu „zvenčí“. Věnují jim svůj čas, který spolu tráví procházkou, hraním her, rukodělným tvořením či jen povídáním.  Dá se říci, že jsou to takoví „poslové radosti“, neboť jejich návštěva je pohlazením na duši osamocených lidí a rozjasňuje jejich tváře :-).

Naše centrum patří mezi největší centra v ČR. V minulém roce jsme ve všech programech evidovali přes 450 dobrovolníků, kteří poskytli více než 17 000 dobrovolnických hodin. Můžeme také o něm říci, že je „vlajkovou lodí“ daných center, neboť se zde zrodily i myšlenky – založit Studentský dobrovolnický klub, SetKavárnu a charitativní obchůdek.  O těchto projektech však až příště.

DĚKUJEME VŠEM DOBROVOLNÍKŮM, KONTAKTNÍM OSOBÁM V ZAŘÍZENÍCH A OSTATNÍM, KTEŘÍ NÁM POMÁHAJÍ. TAKÉ VELKÉ NAŠE DÍKY PATŘÍ I STATUTÁRNÍMU MĚSTU FRÝDEK-MÍSTEK, KTERÉ NAŠI ČINNOST JIŽ NĚKOLIK LET FINANČNĚ PODPORUJE.

Zaujala Vás myšlenka dobrovolnictví? Kontaktujte koordinátorku Irenu Blablovou (tel.: 739 320 717, e-mail: irena.blablova@adra.cz)

Ing. Hana Kudrnová
Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek